Magnus Bark är ölbloggarnas okrönte konung. Han blandar smaker och nyheter på sin blogg och följs av hela öl-Sverige.

Magnus Bark – där har du namnet på Sveriges viktigaste ölbloggare. Hela öl-Sverige följer hans blogg Ofiltrerat där han blandar nyheter och ölrecensioner till en skön enhet.

– Jag har hållit på i snart 2 år med ölbloggen och det har verkligen varit en explosion under den tiden. Idag är det många som bloggar – när jag startade fanns det någon enstaka.


Barks ölintresse
satte igång långt före bloggandet i början av 90-talet och första ölupplevelsen var en Spendrups Black Label med bittra och jästiga smaker.

– Jag drack den på ett ställe i Norrköping och där och då förstod jag att öl var någonting mer än en stor stark – det var en stor känsla.

– Ölintresset har hållit i sig sedan dess och jag har följt utvecklingen kring ölet i Sverige på många olika sätt, jag är bland annat med i Svenska Ölfrämjandet och håller i en del provningar på krogar.

Och så bloggen då, en ständigt uppdaterad blogg med nyheter och smakrecensioner, svar på frågor och initierade kontroller med bryggerier och importörer. Det som kanske mest särskiljer Magnus Barks blogg är att allt är kontrollerat med bryggarna själva, från humlesort till alkoholstyrka och många av besökarna diskuterar initierat de olika inläggen.


Favoritöl då? Vad dricker en bloggare på fritiden?

– Jag är inte så förtjust i extremölen, det finns en uppfattning om att ölen blir bättre om produktionen dras till det extrema och det håller jag inte med om.

– Även om de inte ligger i framkant idag så har Jämtlands bryggeri varit en stor dörröppnare med sina öl men idag är nog Oceanbryggeriet i Göteborg och Skebo bruksbryggeri de mest intressanta bryggerierna. Sedan är Nils Oscar väldigt bra och har en enormt hög lägstanivå.

– Men mest överraskad i år har jag nog blivit av Krönleins källaröl, en tysk kellerbier som inte är så vanlig som typ i Sverige. De brygger den i ett experimentbryggeri och den var väldigt bra.


Vad händer i framtiden?

– Det kommer fler och fler bloggar, det är ett som är säkert. Idag har de passerat 35 stycken och det börjar bli knepigt att hålla koll på dem. Men ölutvecklingen fortsätter och intresset växer hela tiden. Det är roligt.

 

NUVARANDE Ölbloggare med stenkoll
NÄSTA Följ med till Skåne och Småland