Olas smala helgrecept

Här är recept för både fredag, lördag och söndag i Olas smala vecka.

Fredag

Lunch
Korv- och paprikaspett med råkostsallad
1 portion

I dag finns det flera bra korvar med hög köttmängd i kyldiskarna. Välj gärna en kryddstark korv för mer smak.

  • 2 starka korvar, typ chorizo
  • 1/2 röd paprika
  • träspett
  • 2 dl strimlad vitkål
  • 1/2 squash
  • 2 msk crème fraiche
  • 1 msk majonnäs
  • 1 tsk dijonsenap
  • salt och peppar
  • olivolja

Garnering: rostade solrosfrön och persiljekvist.

  1. Skär korv och paprika i bitar och trä upp på spett. Strimla vitkål och lägg i en skål. Hyvla strimlor av squashen och lägg i skålen. Tillsätt crème fraiche, majonnäs och senap. Blanda om ordentligt och smaka av med salt och peppar.
  2. Stek spetten runtom i olivolja i en stek- eller en grillpanna i några minuter. Strö rostade solrosfrön över grönsaksblandningen och servera med korvspetten.

Middag
Fiskgryta

  1. Provencalsk fiskgryta är en favorit. Grovhacka gul lök och purjolök och fräs i olja i en stor kastrull. Häll över tomatkross och tillsätt några vitlöksklyftor, fänkål i bitar, torrt vitt vin, fiskbuljong och 1 kuvert saffran.
  2. Låt sjuda i 20 minuter och lägg i fisk skuren i lagom stora tärningar. Om du har skaldjur så tillsätt dessa precis före servering, de får inte koka för då blir de sega. Välj fisk och skaldjur efter smak, till exempel lax, torsk, kolja, räkor och musslor.
  3. Servera med en klick aioli. Komplettera gärna med skivor av tofu eller quorn för att öka proteininnehållet. Eller välj att woka grönsakerna. För att göra det hela lite matigare kan du komplettera med rikligt av vitkål, broccoli och spenat.

 

Lördag

Lunch
Caesarsallad

  1. Salladsblad, rucola, bladspenat, tomater och gurka är en bra bas. Addera därefter utifrån dina önskemål. Snåla inte med de proteinrika ingredienserna. Bönor, linser, bulgur eller quinoa ger en matig sallad, men passar inte om du gör en rivstart. Kycklingfilé, riven parmesan och rostade pinjenötter är gott i.

Dressing:

  • 1 stort ägg
  • 2 grovhackade vitlöksklyftor
  • 1–2 sardellfiléer
  • 2 msk worcestershiresås (eller 1/2 msk vitvinsvinäger)
  • saft från 1 citron
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 dl rapsolja
  • 1/2 dl riven parmesanost (kan ugtelämnas eller bytas mot annan ost)
  • salt och nymalen svartpeppar
  1. Lägg ägget i kokande vatten i 1 minut. Ta upp och kyl i svalt vatten. Mixa alla ingredienser i och kör tills allt blandats. Skvätt i lite vatten om det blir för tjockt.

Middag
Laxsoppa
4 portioner

  • 100 g champinjoner
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 6 schalottenlökar
  • 1 dl finhackad purjolök
  • 2 dl färska broccolibitar
  • olivolja
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk torkad oregano
  • salt och peppar
  • cirka 500 g laxfilé
  • 1 l fiskbuljong
  • 2 dl grädde
  • färsk bladpersilja

 

  1. Skiva champinjonerna. Hacka paprikorna fint. Skala och skiva schalottenlöken. Finhacka purjolöken och skär broccolin i buketter.
  2. Häll olivolja i en kastrull och fräs kryddor, champinjoner, paprika, lök och purjolök någon minut. Häll på buljong och grädde och låt koka i cirka 15 minuter.
  3. Skär laxen i bitar och lägg i tillsammans med broccolin. Låt sjuda cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mera curry. Strö på hackad bladpersilja.

Söndag

Lunch
Omelett

  1. Knäck ägg i en panna med smält smör eller rapsolja. Rör försiktigt tills äggen börjar stelna. Stäng av värmen och grädda färdigt på eftervärmen.
  2. För en krispig omelett kan du blanda i 1 msk vatten. För krämigare resultat 1 msk grädde eller mjölk. 
  3. Smaksätt efter önskemål. Nedan följer några utmärkta val:

Smaksättning:

  • Lök (bryn löken innan du häller i äggsmeten)
  • Svamp (stek svampen innan du häller i äggsmeten)
  • Tonfisk (på burk, med eller utan olja)
  • Paprika, tomater, sparris
  • Oliver (i alla färger och smaksättningar)
  • Makrill i tomatsås eller sardeller
  • Skinka, kalkon, bacon, sidfläsk
  • Smakrik salami eller andra charkuterier
  • Lax (kall- eller varmrökt)
  • Ost i alla former (feta, chèvre eller halloumi ger extra god smak)
  • Färska örter som persilja, basilika, gräslök, dill, rosmarin och dragon dijonsenap

Middag
Stekt torsk med örtmajonnäs och stekta grönsaker
4 portioner

  • 600 g torskfilé
  • smör
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl hackade färska örter (dill, gräslök, persilja)
  • salt och svartpeppar
  • 1 näve sockerärtor
  • 4–5 sparrisstjälkar
  • 1/2 broccolistånd
  • 1 gul paprika
  • olivolja
  • 15 svarta oliver
  • salt och vitpeppar

 

  1. Sätt ugnen på 175  grader.
  2. Skär fisken i fyra stora bitar. Bryn fisken i lite smör och lägg i en ugnsfast form. Sätt in fisken i ugnen cirka 10 minuter tills den är  genomstekt.
  3. Blanda majonnäs och färska örter i en liten skål. Smaka av med salt och svartpeppar.
  4. Skär grönsakerna. Häll i olivolja i en kastrull och stek grönsakerna och oliverna i några minuter. Smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg upp grönsakerna på ett serveringsfat och placera fisken på toppen med en klick örtmajonnäs överst.