Olas onsdag och torsdag

Här är recept för två dagar i Olas matvecka mot att nå drömvikten.

Onsdag

Lunch
Lax
 

  • Ugnsbaka, grilla, koka eller stek, allt funkar. Om du ugnsbakar kan du exempelvis fylla filéerna med chèvre eller gratinera med Philadelphiaost blandad med wasabi (alt färsk pepparrot). Eller varför inte koka i vitt vin, purjolök, fiskbuljong och crème fraiche? Om du vill bryta av laxens lite söta smak kan du kombinera med bacon eller ädelost. En annan spännande smak får du med saffran, vitlök, ingefära, chili, ja till och med curry.
  • Se till att inte baka/steka/koka för länge eller för varmt för då blir fisken torr (150 grader i ugn räcker). Om du använder termometer är fisken färdig vid 60 grader.

Middag
GI-lasagne
4 portioner
 

  • 1 stor squash
  • 1 tsk salt
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • olivolja
  • 500 g nötfärs
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 lagerblad
  • 2 tsk torkad basilika
  • och oregano
  • salt och svartpeppar
  • smör
  • 1 1/2 deciliter grädde
  • 1 pkt mozzarella

 

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skiva squashen på längden och lägg upp på en handduk och strö över salt för att dra ut onödig vätska. Hacka lök och vitlök och fräs i oliv-olja i en stekpanna i någon minut. Lägg upp på ett fat.
  2. Bryn köttfärsen i oliv-olja. Tillsätt stekt lök, krossade tomater, lagerblad och örter. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt koka i cirka 10 minuter.
  3. Smörj en ugnsfast form med smör och lägg ett lager med squashskivor på botten. Varva med köttfärssås, ett lager squash, köttfärssås och ett sista lager squash på toppen. Häll på grädden. Riv mozzarellan och strö över gratängen. Gratinera i ugn 20–30 minuter eller tills gratängen fått fin färg.

Torsdag

Lunch
Köttbullar med guacamole
 

  1. Gör köttbullarna på traditionellt vis med hackad brynt lök, 1 ägg, en skvätt grädde.
  2. Prova att riva lite ingefära och klipp i några soltorkade tomater och pinjenötter. Eller smula ner lite fetaost tillsammans med dijonsenap.
  3. Servera med en rejäl klick guacamole och sallad.

Middag
Orientalisk kycklinggryta
4 portioner
 

  • 4 kycklingfiléer
  • 1 rödlök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili
  • 2 dl hackad gul, grön och röd paprika
  • 2 morötter
  • 2 tomater
  • rapsolja
  • 1 kanelstång
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 2 dl vatten
  • buljongtärning
  • salt och peppar

Tillbehör: grekisk yoghurt och färsk mynta.
 

  1. Skär kycklingen i bitar. Skala och hacka rödlök och vitlök. Finhacka chilifrukten. Skär paprikan, morötter och tomater i lagom stora bitar.
  2. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och lägg i kycklingbitar, lök, chili, kanelstång och kardemumma och stek i några minuter.
  3. Tillsätt morötter och paprika och stek ytterligare någon minut. Häll på vatten och buljongtärningen.
  4. Låt koka i cirka 10 minuter. Blanda i tomaterna strax före servering och smaka av med salt och peppar. Servera med grekisk yoghurt och mynta.