Öl – en dryck för finsmakare

Intresset för öl ligger på topp och kunskaperna ökar. Det vet ölexperterna Christina Nordlöf, Annika Silvonen och Linnea Jonasson som vägleder både nyfikna nybörjare och erfarna fin-smakare bland de hundratals ölsorter som erbjuds på krogen.

Glöm beställningen ”en stor stark”. Öl är i dag så mycket mer än en halvljummen, blaskig femprocentig lager under happy hour-timmen.
– Ja, det har verkligen förändrats. För tio år sedan fanns egentligen bara de stora svenska bryggeriernas fatöl på pubarna, eftersom Systembolaget hade ensamrätt på importen av vin och starköl till restaurangerna. Det var när den försvann år 1995 som det började hända saker på pubarna, berättar ölexperterna Christina Nordlöf, Annika Silvonen och Linnea Jonasson. Christina är sommelier och har titeln Brand Ambassador Glenmorangie & Ardbeg, Annika är hovmästarinna på Belgobaren i Stockholm som har cirka 350 olika belgiska öltyper och Linnea har tidigare arbetat på Bishops Arms i Stockholm som har mer än 200 olika ölsorter.

6000 år gammal konst

Även om vårt sätt att dricka öl i dag är nytt är konsten att brygga öl över 6 000 år gammal. Under medeltiden var det Europas munkar som stod för framställningen och utvecklingen. Tjeckiskt öl är en klassiker och 1842 började lagerölen pilsner att bryggas i större skala i staden Plzen – Pilsen på tyska.
Egentligen är öl som vin. Det finns massor av små bryggerier världen över som gör olika sorters öl, smaksatta på olika vis och påverkade av olika typer av vatten. Uppskattningsvis finns det långt över
200 000 olika typer av öl.

Tre huvudgrupper

Öl delas in i tre huvudgrupper – lager, ale och lambic.
Lager är ett underjäst öl med ren smak och ofta beska. Pilsner och mörkare ölsorter, som bayerskt öl, räknas hit.
Ale är den äldsta formen av öl. Det är ett överjäst öl som är mer arom- och smakrikt och ofta sötare än den humlebeska lagern. Bland ale finns den klassiska bärnstensgula pale ale, mörk porter och stout, till exempel Guinness, och belgiskt trappistöl, till exempel Chimay, ett mycket alkoholstarkt öl som bara får bryggas av trappistmunkar.
Lambic från Belgien kallas ofta ölens champagne och är ett spontanjäst öl som måste lagras på flaska för att utvecklas. Det har mycket lite kolsyra, smaken är i grunden syrlig och det är ofta smaksatt. Gueuze är en blandning av ung och gammal lambic tappad på flaska för en andra jäsning. Den måste lagras minst ett år, men kan ibland lagras 10–20 år! Kriek är en lambic som fått jäsa en andra gång med hjälp av sötman från körsbär. Faro är sötad med kandisocker och har en något lägre alkoholhalt.

USA i fokus

Intresset för öl ökar och just nu är det mycket fokus på amerikanskt öl, som för inte så länge sedan ansågs i det närmaste odrickbart.
– USA med sina hundratals mikrobryggerier är verkligen öllandet i ropet, berättar Christina. Där finns stor experimentlusta och man vågar prova olika blandningar och kryddningar. Populärast är öltyper med det aromatiska amerikanska cascade-humlet, som har en tydlig citrusaktig doft. IPA, India Pale Ale, med hög beska och en alkoholhalt på över 10 procent är extra populär. Andra populära alesorter är Read Seal, Sierra Nevada, Shipyard, Samuel Adams och Seadog.

 

Ölexperternas bästa öltips

Bästa törstsläckaren är en riktigt kall lager, gärna veteöl. Förslag: belgiska Hoegaarden och tjeckiska Pilsner Urquell.
Temperaturen på öl är delvis avhängig kvaliteten: ju finare öl, desto varmare kan den drickas. Men regeln är att lager och ljusa öl dricks kallare än ale och mörka öl.
Räknar du kalorier, välj ett lambicöl med låg alkoholhalt.
Öl ska skumma, olika beroende på sort. Skummet behåller beskan i ölet. Bästa sättet för bra skum är att slå upp ölen rakt ner i glaset. Tjeckiskt öl ska ha så kallad tomteluva. Belgiskt ska skumma över glasets kant och skäras av. Engelskt ska ha öl i hela glaset och bara lite skum. På puben kan det ta sju minuter att tappa upp och få ett korrekt skum.
Ljust öl, gärna en lager eller ale, passar till fisk, mörkt kraftigt öl passar till kött och mörkt, något sött öl och lambic passar utmärkt till dessert.

NUVARANDE Öl – en dryck för finsmakare
NÄSTA Riktigt gott med rabarber