När du åker till Chile, kan du få i stort sett vilket slags semester du vill.

Väljer du att åka till huvudstaden Santiago får du ett brett klubb och restaurangutbud i barområdet Bellavista, men också den kultur- och historieintresserade får sitt och kan besöka Chiles nationalmuseum, Metropolitankatedralen och Plaza de Armas.

Charmiga och färgstarka hamnstaden Valparaiso är givet mål för den som vill njuta av havets läckerheter och stora kulturutbud. I den vackra staden som finns med på Unescos världsarvslista kan du bland annat besöka ett före detta fängelse som nu är kulturcentrum. Förutom stadens plana centrum så består Valparaiso av 42 olika kullar, alla olika varandra! Passa på att besöka Nobelpristagaren Nerudas hus och åk minst en tur med ascensores, utomhushissarna som går längs med kullarnas branter.

Eftersom Chile är ett av världens största och bästa vinland är det förstås läge att ta en dag i vinets tecken!  Besök Concha y Toros vingård, ta en tur på ägorna och lyssna till vinhusets historia: hur det gick från ingenting till att år 2013 få utmärkelsen ”the worlds most admired winebrand”  för tredje året i rad. Du kan också få reda på hur vinet kom till Chile och vad som gör Chile till ett sådant bra vinland. Missa inte att besöka Djävulens källare, Casillero del Diablo (men akta dig för att gå ner där!). Avrunda din vindag med att prova några av vinhusets många goda viner varav flera finns listade på Systembolaget i Sverige.

Apropå mat, reser man till kustlandet Chile är fisk och skaldjur nästan ett måste – variationen är stor och lokala specialiteter finns överallt. Pinfärsk ceviche är bara ett förslag på härligheter att testa.

Är det istället friluftsliv som lockar dig så är det till Patagonien du bör bege dig, för den som vill vandra och ha omväxling är det här perfekt. I Patagonien ryms både svindlande bergstoppar att bestiga, glaciärer att åka skidor på, floder att fiska i och prärier att vandra på.

Vill du ligga på stranden är norra Chile ett bra resmål – här finns bland annat den lilla hamnstaden Caldera med vackra byn/strandorten Bahia Inglesa i närheten. Här är det extremt torrt och varmt, med medelhavsklimat året om. Surfa, slappa och sola!

NUVARANDE Öken, skidåkning, friluftsliv och vingårdar – landet med extra allt
NÄSTA Både grönt och grillat till vårens varma middagar