Koriander  väcker känslor. Liksom lakrits och kaviar delar örten folket i två – antingen älskar man koriander eller också avskyr man den tvåldoftande växten. Men varför smakar koriander tvål i vissa munnar men inte i andra? Enligt forskning från Monell Chemical Senses Center i Philadelphia kan det finnas en genetisk orsak.

”Det är valdag i USA. Rösta NEJ till koriander”, så  lyder den senaste statusuppdateringen på den internationella Facebooksidan för alla som hatar koriander. Att just koriander har en egen hat-sida på Facebook säger mycket om vår relation till den bladiga kryddväxten, som delar upp världens befolkning i två läger. Det finns nämligen få saker i matvärlden som väcker sådan vrede som koriander.

En starkt bidragande orsak till människors aversion gentemot just koriander är dess distinkta doft av tvål. Och att koriander förknippas med just tvål är faktiskt inte särskilt konstigt. Koriander innehåller nämligen den organiska föreningen aldehyder som, i en annan form, också återfinns i tvålar och hudkrämer.

Men varför tycker vissa att korianderns karaktäristiskt tvåliga smak är god och andra inte? Enligt forskning av Charles J. Wysocki på Monell Chemical Senses Center i Philadelphia kan det finnas en genetisk förklaring.

På den årliga tvillingfestivalen i Twinsburg i Ohio genomförde Wysocki ett test, där 41 par enäggstvillingar samt 12 par tvåäggstvillingar fick lukta och smaka på hackad koriander samt ge sitt omdöme. Resultatet visade att 80 procent av enäggstvillingarna tyckte likadant, medan enbart 42% av tvåäggstvillingarna höll med varandra. Detta menar Wysocki, tyder på att det kan finnas en genetisk orsak till varför vissa inte står ut med koriander. Att vissa personer vare sig tål doften eller smaken av koriander skulle därmed kunna bero på att de personerna kan känna av dofter och smaker som andra inte kan.

Wysocki medger dock själv att det krävs mer utförlig forskning på en mycket större grupp människor för att resultatet ska kunna fastställas.

 

 Vill du läsa mer?

9 hälsofördelar med grönkål du inte visste om

Så väljer du en perfekt pumpa – 6 olika knep

Det stora glöggtestet 2014

 

bylineylvajohansson

NUVARANDE Ogillar du koriander? Det kan ligga i dina gener menar forskare
NÄSTA Det stora glöggtestet 2014