Odling

Redan när man planterar vin bestämmer man sig i princip för vilket vin man vill göra. Odlaren har valt en växtplats och en druvsort. Sedan väljer han en rotstock som passar och som är resistent mot vinlusen.
Alla vinstockar utom de chilenska är i princip ympade på hybridstockar, det vill säga rotsystemet är en planta, det som är ovan jord en annan. För odlaren är det viktigt att hans druvsort och rötterna samarbetar bra med hans jordmån och klimat.

Täthet bestämmer kvalitet

Sedan bestämmer han hur tätt han ska plantera vinstockarna. Ju tätare han planterar, desto mindre kommer varje planta att producera. Därmed höjs kvaliteten och koncentrationen i vinet. Konkurrensen blir också större mellan stockarna så att rötterna söker sig djupare ner i jordmånen. På ett hektar kan man välja att producera 3 000 flaskor i stället för 30 000, bara genom att plantera tätare och beskära hårdare. Att priset per flaska blir tio gånger högre är då inget annat än matematik.

Varför producera mindre?

Men varför ska man då producera mindre? Svaret är att odlaren tror att han kan få ut det högre priset, att han koncentrerar allt som är bra i hans druvsort och sin jordmån och att han hoppas att fina restauranger världen över kommer att stå på kö för att köpa vinet.
Ett koncentrerat vin upplevs som tätare i doft och smak än ett blaskigt, det ger en djupare och längre smak. Ett överkoncentrerat vin blir tungt och kväljande. Balans är ett nyckelord, även om inte alla vinmakare begriper det.

Grundregel: Genom kunnig och noggrann odling kan vinet öka i intensitet och kraft och elegans.

NUVARANDE Odling
NÄSTA Vinmakeri