Odla egen chili

Odla din egen chili hemma i fönstret och blanda ner i maten.
– Det är lätt att odla egen chili, säger Krav-odlaren Göran Hörberg från Svenska chiliförbundet.

Göran Hörberg odlar ekologisk chili i växthuset i Ödeshög i Östergötland.
 – Jag flyttade ner på 90-talet när det inte fanns några jobb och började odla istället, berättar han. Chili går alldeles utmärkt att odla i Sverige, och det behöver inte vara i växthus.
 – Det är lätt att odla hemma i fönstret också, säger Göran som just nu tillsammans med Svenska chiliförbundet ställer ut på trädgårdsmässan i Stockholm. Förbundet har tagit med sig flera olika sorters chili till mässan.

Många är bara vackra

– Finns så många sorter man kan odla hemma, men många är bara vackra och smakar inget, som thaichililn, den smakar inget utan är bara stark, säger Göran.
Sorter som både smakar och är vackra är ”haba nero”, som är väldigt stark, ”Aji umba”, ”Fatalii” och ”Caribbean red”.
 – Smaken ska vara kvar även efter det starka, tycker Göran som tycker att det värsta man kan göra är mesiga rätter.
 – Men det får inte bli för starkt heller. Man måste testa många gånger för att få det helt rätt och då är det suveränt. Poängen är att få det som man vill, säger Göran.

 Laga blåmusslor med tomat, chili och koriander

Chili går till det mesta

  • Sylt eller marmelad ”Jag brukar köpa sylt eller marmelad och hetta upp och sedan slänga ner en chili så får jag chilimarmelad" säger Göran.
  • Fruktsallad med chilisås.
  • Paj med jalapeño.

 

Odla egen chili

  • Ju större kruka desto mer frukt.
  • Går bra att frysa in chili som blir över.
  • Om du låter frukten hänga kvar blir växten mycket vacker också.