1. Kyckling innehåller mycket protein
Proteininnehåll i gram per portion (150 g):
- Kycklingfilé utan skinn: 35 g
- Kycklinglår utan skinn: 29 g
- Ryggbiff av nöt: 33 g
- 2 ägg: 15 g
2. Kyckling innehåller lite fett
Fett i gram per portion (150 g):
- Kycklingfilé utan skinn: 2 g fett
- Kycklingfilé med skinn: 10 g fett
- Entrecôte: 14 g fett
- Falukorv (18%): 27 g fett
3. Kyckling innehåller D-vitamin
Kyckling innehåller flera nyttiga näringsämnen, bl a B-vitaminer, järn, zink och magnesium och D-vitamin.
Innehåll i mikrogram av D-vitamin per portion (150 g):
- Kycklingfilé med skinn: 2,25
- Rostbiff av nöt: 0,75
- Lax: 18,75
Rek dagligt intag av D-vitamin för barn och vuxna 2-74 år: 10 mikrogram
4. Järn i kyckling
Järninnehåll i milligram per portion (150g):
- Kycklingbröst med skinn: 1,4 mg
- Kycklinglever: 11 mg
- Nötfärs: 3,6 mg
Rek dagligt intag för kvinnor i fertil ålder: 15 mg, för män och äldre kvinnor: 9 mg.
5. Selen i kyckling
Selen är ett mineralämne som fungerar som en antioxidant i kroppen. Bra källor till selen är kyckling, fisk, kött mjöl och ägg.
Källa: Svensk Fågel