Isodietens grundstenar:
- Kolhydrater med lågt GI. Kosten består av glutenfria kolhydrater med lågt GI-värde som håller blodsockret stabilt.
- Mycket protein. Isodieten innehåller mycket protein som har mättande egenskaper
- Rätt fett. Isomat innehåller utvalda fettkällor som ska ge tillfredställelse utan onödig energi. Fettet är främst fleromättat och enkelomättat. Mjölkprodukter ska vara av lättvariant.
Hallonpannkakor
1 portion
- 1 dl havregryn
- 2 ägg
- 2 äggvitor
- 1 dl minimjölk
- 3,5 dl hallon
- salt
Gör så här:
- Kör havregrynen till ett fint mjöl med hjälp av en mixer. Blanda äggen och mjölet. Häll i mjölken och en gnutta salt och rör till en jämn smet. Blanda ner några av hallonen i smeten.
- Stek två till tre små pannkakor i en liten teflonpanna. Servera med resten av hallonen.
Heta laxspett med quinoasallad
2 portioner
- 250 g laxfilé
- 2 msk soja
- 1 msk rapsolja
- 1 chilifrukt
- 2 tsk sesamfrön
- 2 dl okokt quinoa (80 g)
- 1 röd paprika
- 50 g ärtskott
- 1 dl lättkesella
- 1–2 msk pressad citron
- salt
Gör så här:
- Blanda soja, olja och hackad chili till en marinad. Skär laxen i kuber och lägg i. Marinera i 1 timme, rör om ett par gånger. Skaka av marinaden. Stek laxkuberna i några minuter på medelvärme tills de har fått lite fastare konsistens. Trä dem sedan på spett och rulla dem i rostade sesamfrön.
- Koka quinoa enligt anvisningarna på paketet. Skär paprikan i bitar. Blanda kokt quinoa, paprika och ärtskott. Rör ihop kesella med citronsaft och smaka av med salt. Servera quinoasalladen med laxspetten och kesellasåsen.
Fläskfilé med pestopotatissallad
2 portioner
- 3 potatisar, gärna färskpotatis (ca 250 g)
- 300 g fläskfilé
- 1 tsk rapsolja
- 2 dl kokta eller konserverade kidneybönor (140 g)
- 70 g rucolasallad
- 3–4 msk pesto
Gör så här:
- Koka potatisen och låt den svalna. Bryn fläskfilén i rapsoljan. Stek sedan klart i ugnen på 225 grader med hjälp av stektermometer tills filén når cirka 70 grader.
- Tärna potatisen och blanda med kidneybönor, rucola och pesto. Servera tillsammans med fläskfilén.
Grillad kyckling med rödbetssallad
2 portioner
- 5 rödbetor
- romansallad
- 2 dl kikärtor (150 g)
- (ev. 4 vitlöksklyftor)
- 1 tsk rapsolja
- 300 g grillad kyckling
- 50 g fetaost, 10 %
- en halv kruka basilika
- 2 msk rödvinsvinäger
- 0,5 msk olivolja
- 1–2 krm torkad timjan
- salt och peppar
Gör så här:
- Tvätta rödbetorna och koka dem sedan mjuka i saltat vatten, det tar cirka 40 minuter. Spola dem under kallt vatten och låt dem svalna lite. Skala och skär varje rödbeta i fyra delar.
- Lägg salladen på ett stort fat och sedan rödbetorna ovanpå. Skölj kikärtorna och strö över dessa. Stek vitlöksklyftorna hela eller i halvor i lite rapsolja och tillsätt.
- Rensa den grillade kycklingen, skär köttet i bitar och lägg ovanpå salladen. Smula över osten och riv basilikan i stora bitar och strö över.
- Rör ihop vinäger, olivolja, timjan och lite salt och peppar till dressingen och häll den över salladen.
Fler hälsotips: