Gammal tradition i nytt bryggeri, det är kombon för Göteborgs Nya Bryggeri. Den lokala marknaden är målet.

Snart kan Göteborg ståta med ett nytt bryggeri. Det är en grupp tidigare anställda på bryggeriet Pripps i Göteborg som nu bestämt sig för att börja brygga ett nytt, lokalt öl. De tidigare anställde har sedan 2002 en egen klubb, Prippklubben och det är där grunden lagts för det nya bryggeriet.

Kamratskap och tradition

Johan Nydewall, som tidigare arbetade med ölfiltrering på Pripps, säger att han är beredd att ge upp sitt trygga jobb som lärare för att åter bli bryggeriarbetare.

– Vi startade Prippklubben för att behålla den så kallade prippsandan, kamratskapet och känslan av att tillhöra en familj, att höra till något fint och traditionsrikt. Vi har sedan starten 2002 haft målsättningen att ta upp den röda tråden, brygga öl på nytt och låta traditionen leva vidare i en ny form.

Första ölet i augusti

Bakom det nya bryggeriet står PrippInvest och presidenten i PrippInvest, Bill Larsson, säger att de hoppas ha det första ölet klart i augusti i år.

– Vi har kapacitet och vilja att bli göteborgarnas lokala bryggeri. Utöver pilsner kommer vi att tillverka mörkt öl, ale och porter. I bryggeribolaget kan vi bara ta in ytterligare 195 nya aktieägare men för den som ändå vill vara med och stötta Göteborgs Nya Bryggeri har vi stödföreningen PrippInvest.

Finns redan att beställa

Prippklubben för de tidigare Pripps-anställda gör redan idag ett öl under namnet Göteborgs Nya Starkpilsner, det ölet går att beställa via Systembolaget. Det görs av Grebbestad bryggeri.

NUVARANDE Nytt bryggeri i Göteborg
NÄSTA Olas smala helgrecept