Han satt på bassängkanten med en drink i handen – måhända alkoholfri – och berättade om sitt tärande liv som rockstjärna. Åren hade gått, varken orken eller kroppen var som förr. Och nu hade han funnit för gott att göra en nystart.

Precis som kvinnan bredvid. Hon satt i en bekväm korgstol och sippade också på något gott. Andades elegans av det där självklart avslappnade slaget, som när man levt med mycket pengar mycket länge. Hennes man var en framgångsrik producent i Hollywood. Själv befann hon sig nu i London tillsammans med en väninna. De behövde vila upp sig, sa hon, men framför allt bestod deras nystart i att de hade kommit på en egen affärsidé. De skulle skriva framgångsrika ”tantsnuskböcker” och bli rika på alldeles egen hand. Och vilken miljö var väl bättre för att samla tankarna än detta urlyxiga hälsohem?

Jag har alltid undrat hur det gick för dem, både rockstjärnan och författarinnan in spe. Blev nystarten någonsin mer än ett lyxigt avbrott i ett i övrigt lika lyxigt liv?
Annat var det på de svenska hälsohem jag besökte som reporter vid samma tid, någon gång på 80-talet. Mindre lyx och mycket mera hälsa, om man så säger. Till glädje för somliga, till frustration för andra. Vilket det var för den grupp glada smitare jag mötte vid kiosken i byn som låg nästgårds med ett av hälsohemmen vet jag inte riktigt. Men där stod de, till synes både skuldmedvetna och lyckliga, och tuggade i sig godis för fulla muggar. Och smygrökte.
Kanske inte så lyckat. Men mänskligt. Av någon anledning får jag ordspråket ”För mycket och för litet skämmer allt” i huvudet…

Här på Allt om Mat försöker vi oss också på en nystart efter alla helger. Men mer av det lagoma slaget, på sidorna 22–33 i senaste numret. Var och en blir ju lycklig på sin fason, så det är du som väljer – men hoppas du blir inspirerad!

Favoriter just nu

Mandolinen – man vill aldrig sluta skiva!

Kravmärkt grönsaksbuljong i pulverform – smakar som förr!

Svenska gårdsostar! Smått men gott – allehanda mat i miniformat för koncentrerad smak och skärpta sinnen!

Rotfrukter med beska – jordärtskockor, svartrötter och betor!

NUVARANDE Nystart med mersmak
NÄSTA Vindflöjlar i matbranschen