I Karibien finns en av världens rikaste matkulturer, färgad och smaksatt av influenser från världens alla hörn. Här är det lätt att leva sunt med ett överflöd av fisk, frukt och grönt.

 • Att det karibiska köket inte är lika välkänt som det närbesläktade mexikanska beror förmodligen på att det inte har en lika tydlig profil. Karibien består av hundratals öar, och sedan 1400-talet har den ursprungliga indiankulturen radikalt påverkats av framför allt europeiska kolonisatörer och afrikanska slavar, men även av invandrade kineser och indier.
 • Med andra ord: en sann smältdegel och mötesplats, som gjord för crossover-övningar i köket!
 • Föga överraskande domineras menyerna traditionellt av fisk och skaldjur i detta örike, som också kallas Västindien sedan Columbus landsteg här. Mejeriprodukter och nötkött är det inte lika gott om, eftersom jordbruksarealerna är begränsade. Olika öar har sina lokala specialiteter, men nästan överallt är ris en basvara. Bönor och majs har sin självklara plats i många rätter, liksom sötpotatis, kokosnöt och matbanan.
 • Men bilden av det typiskt karibiska präglas inte bara av vad som serveras på tallriken – minst lika viktigt är vad som hälls i glasen. Det var här, efter att Columbus introducerat sockerrörsplantan, som framställningen av rom tog fart på 1600-talet. I dag ger rommen karaktär åt en mängd klassiska drinkar, bland annat Mojito med syrlig limesmak och Piña Colada i sötare sällskap med ananas och kokosmjölk. Spriten ingår inte bara i olika drinkar, utan används även som smaksättare i matlagningen, framför allt i olika desserter.
 • Främsta måltidsdrycken är öl, i övrigt dricks både kaffe och te i stora mängder.
 • När man ger sig i kast med karibisk matlagning är det svårt att komma runt chilin. Till och med bland efterrätterna smyger den sig gärna in på ingredienslistan! Förhoppningsvis kan rätterna här uppmuntra till safari i grönsaksdisken bland chilisorter som riktigt het habanero, medelstark jalapeño, rökt chipotle eller mildare ancho.

Recepten i boken är inspirerade av karibisk mat men har anpassats till svenska förhållanden och matvanor. De har delats in i fyra kapitel:

 • Drinkar innehåller förslag på både varma och kalla drycker, med eller utan alkohol, som kan serveras vid vitt skilda tillfällen. Förutom de redan nämnda kändisarna Mojito och Piña Colada ingår till exempel energidrycker och drinkar med kaffe och te som bas i urvalet.
 • Fisk och skaldjur äts i Karibien till både vardags och fest. Inspireras därför av bland annat snabblagade makrillburgare och mer lyxbetonade grillspett med pilgrimsmusslor, havskräftor och lax.
 • Kött och kyckling är en varierad samling recept på bland annat paj, soppa, grytor och olika grillrätter. I Karibien är fläskkött populärare än nötkött, men allra populärast är kyckling. Fruktbaserade och chilikryddade salsor och marinader förhöjer smaken på flera av rätterna, oavsett köttsort.
 • Desserter och bakat är något man bör unna sig när man bekantar sig med det karibiska köket. Här finns hela skalan från sött och mäktigt till friskt och syrligt. Det är bara att välja mellan bland annat flamberade bananer, kokoscookies och limemousse. Den vågade ger sig på fruktsallad med habanerochili!
 • Det vanligaste sättet att tillaga både fisk och kött i Karibien är att grilla. Själva ordet barbecue har faktiskt sin upprinnelse just här, i ursprungs-befolkningens språk. Många färska råvaror tar först en kort omväg via någon form av chili- eller citruskryddad marinad innan de som hastigast mellanlandar på grillgallret på sin väg till tallriken. Det allra mesta av allt det goda i denna bok går dock att förverkliga i ett alldeles normalutrustat, svenskt kök – lycka till! •

Prisad bokserie

 • Den här bokserien består av recept ur tidningen Allt om Mat, som startade 1970 och ända sedan dess har varit Sveriges största mattidning. All mat som presenteras under Allt om Mat:s varumärke är provlagad i redaktionens eget provkök. Köket är stort, modernt och välutrustat men inrett som ett vanligt »hemmakök« för att stämma med läsarnas möjligheter.
 • Recepten provlagas ofta mer än en gång. Den fotografiska bilden, ingredienslistan och steg för steg-anvisningarna ska stämma exakt, så att läsarna kan få samma resultat som vi i provköket. Allt om Mat:s redaktion försöker tänka och handla ekologiskt och närproducerat. Vi följer också näringsdebatten om mat och hälsa men är försiktiga när det gäller modedieter.
 • De flesta recept till denna serie kokböcker har vi valt ur Allt om Mat:s skattkista av väl beprövade och mindre kända favoriter. Vissa är dock helt nyproducerade. Recepten har hämtat inspiration från olika länder och världsdelar men är anpassade till vår svenska tradition.

Missat en bok? Klicka här och köp allihop!