Våren är en tacksam tid att tänka mat. Ljuset återvänder, temperaturen stiger och vi kan inte fort nog komma utomhus för att njuta av allt som spirar. En hoppfull årstid som har inspirerat till alla recept i denna bok. Här finns det mesta, från fina rätter som passar på kalas till enkel utflyktsmat av bästa sort.
Påsk

  • Till påsk samlas ofta släkt och vänner runt borden. Ramarna för hur högtiden ska firas ligger inte lika fast som traditionerna kring jul – en frihet många bejakar! Menyn kan i stort sett bestå av vilka favoriter som helst, men nästan alltid ingår ägg, sill och någon huvudrätt av antingen lax, lamm eller kyckling.
  • I påskkapitlet finns ett urval rätter som gör sig bra både till lättare lunch och stadigare middag. Somliga, till exempel pepparrotstårtan med lax och sparris, serveras kalla. Andra, som det dillstekta vårlammet med sparrispotatis och getostcrème, gör sig bäst varma. Den söta avslutningen kan vara en äggformad tårta, klädd med gul marsipan och fylld med valnötsglass.


Pingst

  • Pingsten är traditionellt en av årets stora bröllopshelger. Ja, en populär tid för fester av alla de slag! Gladrandiga partytält säljs en masse medan värd och värdinnor landet runt unisont hoppas på tur med vädret. I den här boken slår vi ett litet slag för den klassiska formen av festmåltid med förrätt, huvudrätt och dessert. Buffébord med många rätter för stora sällskap riskerar nämligen att bli en övermäktig uppgift för amatörkocken, hur god viljan än är… Med recepten här kan trerättersmenyer av många slag komponeras och förberedas i god tid. Vad sägs om laxtartar med kaprisaioli och vaktelägg till förrätt, följd av dubbelmarinerad oxfilé till huvudrätt och en tårtdröm i tre ljusrosa våningar som grande finale?

Primörer

  • Först kommer nässlorna, tätt följda av sparris och rabarber –~säg är det konstigt att svenskar talar så passionerat om vårens primörer? Späda och fina segar de sig envetet upp ur myllan och väcker matlagningslusten till liv igen. Här kan vi fresta med nässelpesto till omeletten, sparrissoppa med parmesanflarn och rabarberkaka med kanel- och hasselnötssmul.
  • När våren övergår i sommar kommer nästa gröna våg, av färskpotatis, morötter, rödbetor, spritärter och fläder. Och fläder avslutar detta kapitel, med recept på både saft och gelé.

Picknick

  • Det sägs att vi svenskar äter allt mer ute (och då avses inte i första hand restaurangbesök). I vitsippsbacken med familjen, på gräsplanen efter brännbollsturneringen, i parken med kollegorna efter jobbet – att slå sig ner i det gröna och äta medhavd mat är en vardagslyx de flesta längtar efter på vårkanten.
  • Picknickkulturen saknar helt regler – det är väl en del av poängen – men frisk luft väcker aptiten, så gör gärna mackorna extra matiga. Lätt att paketera och ta med får maten förstås också gärna vara. De flesta rätterna i detta kapitel, till exempel köttfärspirogerna och fetaostmuffinsen, klarar sig utan tallrikar och bestick. Pannkakstårtan däremot kanske kräver både sked och assiett – men det är den så väl värd.


Så öppna fönstret, speja efter sädesärlan, slå upp tältet, trimma cykeln, packa korgen, bred ut filten och se upp för myrorna! Snarare än du anar är våren här med en mångfald av möjligheter att äta gott både inne och ute – och mittemellan. Smaklig spis!

Köp alla kokböcker här

Klicka här och köp hela serien!

  • Den här bokserien består av recept ur tidningen Allt om Mat, som startade 1970 och ända sedan dess har varit Sveriges största mattidning. All mat som presenteras under Allt om Mat:s varumärke är provlagad i redaktionens eget provkök. Köket är stort, modernt och välutrustat men inrett som ett vanligt »hemmakök« för att stämma med läsarnas möjligheter.
  • Recepten provlagas ofta mer än en gång. Den fotografiska bilden, ingredienslistan och steg för steg-anvisningarna ska stämma exakt, så att läsarna kan få samma resultat som vi i provköket. Allt om Mat:s redaktion försöker tänka och handla ekologiskt och närproducerat. Vi följer också näringsdebatten om mat och hälsa men är försiktiga när det gäller modedieter.
  • De flesta recept till denna serie kokböcker har vi valt ur Allt om Mat:s skattkista av väl beprövade och mindre kända favoriter. Vissa är dock helt nyproducerade. Recepten har hämtat inspiration från olika länder och världsdelar men är anpassade till vår svenska tradition.