Näst sista delen ur serien "Smaker från hela världen" handlar om desserter.

Det är något speciellt med desserter. Oavsett hur avancerade eller enkla de är förmedlar de en varm omtanke. Desserten blir den söta slutpunkten, den grandiosa finalen, det där lilla extra som vi vill skämma bort vännerna och oss själva med.

Så är också traditionen att avrunda måltiden med något sött spridd över hela världen. Italiensk tiramisu, turkisk baklava, amerikansk limepaj och tysk Schwarzwaldtårta –~överallt förknippas desserten i högre grad än andra maträtter med livsnjutning, något vi äter bara för att det helt enkelt är så fantastiskt gott. Och ofta en fröjd för ögat.

Mjuk, krämig, krispig, söt, syrlig, frusen, ljummen och fluffig –~en efterrätt kan se ut och vara på många sätt. Ofta är det just en kombination av smaker och konsistenser som blir minnesvärd. Den här boken innehåller 52 recept. Den som provar ett nytt recept varje vecka, har alltså något att se fram emot ett helt år framöver!

Chokladdesserter

Choklad kan förstås vara ljuvlig som den är, men den kan också förhöjas med olika smaksättningar och tillbehör. Hallon, apelsin och jordgubbar är klassiska komplement, nötter av alla de slag kan bidra med lite knaprig kontrast. Och till en underbar men mastig chokladtårta vill vi gärna ha lite len vaniljglass eller lättvispad vispgrädde.

I det här kapitlet används choklad av olika slag – mörk, ljus och vit – ibland annat mjuka mousser, frasiga våfflor och tårtor av maräng. Ett par av recepten spetsas med whisky och punsch.

Frukt- och bärdesserter

Läckert måste lyckligtvis inte stå i motsats till lättlagat och sunt (i alla fall hyfsat sunt). För som tur är finns mängder av frukt och bär! Med sin variationsrikedom av smaker, färger och former har de i alla tider varit en viktig inspirationskälla för kockar och konditorer. På våra nordliga breddgrader avspeglas tillgången på äpplen, päron, rabarber, hallon och blåbär i många traditionella efterrättsrecept. Här finns de representerade allihop i friskt sällskap med citron, physalis, mango, kiwi, papaya, ananas och andra exotiska frukter. Flera sallader och soppor blir det – och lite nytänkande i form av oliver i sockerlag!

Glass, sorbet och parfait

Det fiffiga med rätterna i detta kapitel är förstås att de kan göras i förväg och plockas fram för eventuell garnering en stund innan de serveras. Låt gärna de kalla huvudrollsinnehavarna spela mot varma såser, krispiga flarn och eldiga smaker. Klassikern glace au four behöver kanske ingen närmare presentation, men vi frestar även med spirulinaglass, vit chokladsorbet, vodkaparfait med blåbär och andra nyare dessertuppslag. Den som tycker att glass blir för gräddigt kan sikta in sig på frusen yoghurt som alternativ.

Paj och tårta

Kalas på gång, fest i antågande, högtid i sikte? Vid festligare tillfällen serveras ofta tårta eller paj till dessert och många kulturer har egna paradrätter på detta tema. Som regel kräver de lite tid och pyssel, vilket inte behöver avskräcka eftersom de flesta kan förberedas och tål att stå färdiga en bra stund. Kanske kan recepten här inspirera till påskkalas med italienska Colomba di Pasqua, sommarparty med frozen Margarita pie eller skördefest med päronflarn à la Russkij?

Utmaningen för den som ska komponera en meny handlar om att få olika rätter att harmoniera med varandra. Är huvudrätten soppa, då kan det smaka med lite mäktigare dessert, som plättar, tårta eller paj. Efter en stadig biff passar det kanske bättre med frisk och syrlig fruktsallad. Vi hoppas du hittar idéer till många lyckliga slut i denn

Köp hela den prisade serien här

  • Den här bokserien består av recept ur tidningen Allt om Mat, som startade 1970 och ända sedan dess har varit Sveriges största mattidning. All mat som presenteras under Allt om Mat:s varumärke är provlagad i redaktionens eget provkök. Köket är stort, modernt och välutrustat men inrett som ett vanligt »hemmakök« för att stämma med läsarnas möjligheter.
  • Recepten provlagas ofta mer än en gång. Den fotografiska bilden, ingredienslistan och steg för steg-anvisningarna ska stämma exakt, så att läsarna kan få samma resultat som vi i provköket. Allt om Mat:s redaktion försöker tänka och handla ekologiskt och närproducerat. Vi följer också näringsdebatten om mat och hälsa men är försiktiga när det gäller modedieter.
  • De flesta recept till denna serie kokböcker har vi valt ur Allt om Mat:s skattkista av väl beprövade och mindre kända favoriter. Vissa är dock helt nyproducerade. Recepten har hämtat inspiration från olika länder och världsdelar men är anpassade till vår svenska tradition.

Missat en bok? Klicka här och köp allihop!