Nu lanseras ett svenskt delikatesskafferi

Fem frågor till Pia Schönemyr som lagar svenska delikatesser.

I dagarna presenterar du och din man, Lasse Schönemyr, ert Sverigeskafferi i 25 butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Vad finns i skafferiet?
– Smaksatta oljor, vinägrar, pesto, chutney, smaksatt senap och mycket mer.
Hör inte den typen av produkter mer hemma i ett italienskt skafferi?
– Jo, det är just det som är tanken. Sverigeskafferiet ska vara ett komplement till traditionella italienska delikatesser.
Kan du ge några exempel?
– Balsamvinäger gjord på svarta vinbär & lingon, chutney på äpple & hjortron, skogssvamppesto och svensk rapsolja smaksatt med rosmarin.
Varifrån kommer idén till projektet?
– Både Lasse och jag har arbetat på ledande svenska restauranger under 25 år och sett de importerade delikatesserna segertåg in i krogköken. Nu kände vi att det är dags att lyfta fram det svenska och visa vilka fantastiska saker man kan göra med våra råvaror och smaker.
Var har ni hämtat recepten till alla era produkter?
– Vi gör alla recept själva, provlagar dem, först en sats på 5 kilo, sen 5 kilo till för att stämma av.

Verkar från Göteborg

Namn: Pia Schönemyr.
Ålder: 45.
Bor: Göteborg.
Bakgrund: restauratör.
Aktuell: Med nystartade Sverigeskafferiet, som erbjuder svenska, närproducerade delikatesser som alternativ till de italienska.