23 av Stockholms restauranger på samma ställe, och över 200 olika rätter serveras. - I år ska vi slå besöksrekord, säger festivalordförande Markus Saari.

I dag startar evenemanget Smaka på Stockholm ett evenemang som Markus Saari ligger bakom. Det började med Restaurangernas dag i Stockholm som utvecklades till Smaka på Stockholm, en matfest i Kungsträdgården med 23 restauranger och där över 200 rätter ska serveras. Restaurangerna kommer från Stockholmsområdet och det är allt från exklusiva krogar till lite mer udda inslag. Och ett av kraven för att vara med är att man erbjuder en smaktallrik för 25 kronor.
 – Tanken är att här ska du kunna smaka på mat som du kanske inte hade ätit av annars, berättar Markus Saari.

Vill ta besöksrekord

Förra året sålde de 318 000 portioner mat under hela evenemanget men i år beräknar de slå rekord.
 – Vi har gott väder i år så vi väntar oss rekordmånga gäster, säger Markus som vill slå världsrekordet på 11 000 portioner sålda lunchportioner på torsdagen.
    En annan prestigefylld tävling som ska avgöras är när några av Sveriges bästa kockar, bland andra Melker Andersson, Mathias Dahlgren och Fredric Andersson, tävlar om Årets nationalrätt, som koras på Nationaldagen. Kravet är att rätterna ska vara svenska, tillgängliga hela året och inte för svåra att göra.
Men det mest udda inslaget är kanske Svartkrogen, där allting serveras i totalt mörker.
 – Smaksinnena är mycket bättre när man äter i mörker, tipsar Markus Saari (bilden).

Matfestival

Festivalen pågår mellan 4 och 8 juni i Kungsträdgården i Stockholm.

Vill du vara med och försöka ta världsrekordet i lunchportioner så ska du ta dig dit på torsdagen och beställa en lunch innan klockan 14.00.