I år infaller Fastlagsbullens högtidsdag, Fettisdagen, 16 februari. Men redan före jul bullade konditiorierna upp med den mäktiga frestelsen. Per Ståhl som driver Lomma Hem-Bageri är beroende av bullen.

– Helst hade jag velat hålla på traditionerna och väntat lite, säger han.

Men han kan inte låta bli. 27 november gjorde han säsongens första fastlagsbulle.

– Mycket längre än så kan jag inte vänta, annars vänder kunderna i dörren.

Den mäktiga bullen är bageriets storsäljare, trots att säsongen bara varar fram till påsk står den för en fjärdedel av bageriets omsättning.

– Så här i början av säsongen gör vi ungefär 300 bullar om dagen. Men det blir snart fler, säger konditor Anders Lindberg och spristar färsk grädde på mandelmassan.

Rekordmånga bullar
Förra året slog bageriet rekord och bakade 7 200 på Fettisdagen.

– Själv skulle jag kunna äta en om dagen. Men man får lära sig att låta bli.

År 2009 blev Hembageriets fastlagsbulle bäst i test när Kvällsposten smakade sig igenom de skånska bakverken. Receptet är fortfarande detsamma.  Per Ståhl avslöjar gärna hemligheten bakom. 

– Allt man behandlar med kärlek blir bra. Och så gäller det att se till att degen aldrig blir torr. Att temperaturen på grädde och mandelmassa är perfekt, säger bagaren, som själv helst njuter den helt färsk med en kopp kaffe.

– Har man bullarna i kylen är mitt råd att ta fram dem en kvart innan man ska äta. Är bullen kall upplevs den som torr. Och så är tillfället viktigt, det är mysigt att fika  inne nu.

– Den passar perfekt till det kalla och gråslaskiga vädret.

Det gäller att njuta medan tid är. När våren kommer är det dags för andra bullar.

NUVARANDE Nu bullas det upp inför fettisdagen
NÄSTA Sju goda nyheter i delikatesshyllan