Nu är vårens primörer här

Färsk sparris med tryffelsmör, rödbetor frästa i kummin och grillad lök med parmesan. Smaka på vårens första och bästa primörer. Vi bjuder på fem läckra recept.

Här är recepten:

Råstekt vit sparris med halstrade pilgrimsmusslor

Ljummen sallad på primörer med tryffelsmör

Grillad lök med parmesan och pinjenötter

Kumminfrästa rödbetor med grillat sidfläsk

Clafouti på rabarber

Fem andra sätt

  1. Stek i påse. Att baka färska grönsaker i en stekpåse i ugnen blir en sann smakupplevelse. Tillsätt bara smör i påsen och baka i 100 grader.
  2. Lägg in. Varför inte lägga in små fina rödbetor? Koka först rödbetorna tills de blir mjuka, 20–30 minuter. Spola dem i kallt vatten och dra av skalet. Koka en lag med
    • 1 dl ättikssprit 12%
    • 1 dl strösocker
    • 1 1/2 dl vatten
    • 2 lagerblad
    • 5 kryddpepparkorn och
    • 2 nejlikor.
    • Lägg rödbetorna i en glasburk och häll över den heta lagen. Sätt på locket och låt stå svalt i en vecka.
  3. Smör & pepparrot. Brynt smör och riven pepparrot funkar till alla kokta primörer.
  4. Vit sparris.  Kokt vit sparris med hollandaisesås är en av mina riktigt stora favoriter! Koka i vatten med salt, socker och en 1/2 citron. Sparrisen  ska börja bli mjuk men absolut inte sladdrig.
  5. Olivolja. Satsa på en riktigt bra olivolja, gärna en Novello som är en olivoljeprimör. Det räcker oftast med detta som härlig smaksättare och hförhöjare.