Guide Michelins nya Tokyo-guide sålde slut 90 000 exmplar direkt och landade som en bomb i de franska köken. Japan har fler bättre resturanger än Paris.

Nu har Japan gått om Frankrike i antal stjärnor på kockhimlen. I november förra året kunde åtta restuaranger i Tokyo glädja sig åt att få högsta betyg av Guide Michelin. Summerat med stadens alla två- och enstjärniga restauranger har de nu mer än dubbelt så många stjärnrestauranger som Paris, skriver Newsweek, som kallar Tokyo för den nya matens huvudstad. Och det är ett passande namn med tanke på att staden har 160 000 restauranger och att japaner älskar sin mat. Paris, med sina 13 000 restauranger och som av tradition kallats matens stad nummer ett, tog emot den nya Michelin Tokyo-guiden med ro. Till newsweek.com talade en av Frankrikens mest kända kockar Alain Senderens ut om att Guide Michelin var ett förlegat sett att mäta kvalitet på, och att mätt per capita så vinner Paris alla gånger eftersom de har många fler 3-stjärniga per invånare än Tokyo.
– Jag tror inte att Michelin säger att Tokyo är bättre. De har 35 miljoner invånare. Michelin må ha sagt att Tokyo har fler 3-stjärniga resturanger men det är normalt med tanke på Paris 10 miljoner invånare, säger han.

"Paris förfaller"

Den brittiske matkritikern Giles Coren valde istället att se Tokyos framfart som ett tecken på att Paris ”förfaller”.
– Det är ingen överraskning för mig. Jag skulle säga att den sämsta måltiden i Japan är bättre än den sämsta jag ätit i Frankrike, säger han till Newsweek.
Inte heller Alain är förvånad över att Japan fått så många stjärnor, men han förklarar det med hälsotrenden som råder.
– Japan har många seriösa kockar som tittar mycket på kvaliteten. Det japanska köket handlar om renhet och jag tror att deras medvetenhet om hälsa spelar en roll. I dag tänker alla på sin hälsa, säger han.

Antal stjärnor

Tokyo har 8 trestjärniga, 25 tvåstjärniga och 117 en stjärniga restauranger.

Paris har 10 trestjärniga, 13 tvåstjärniga och 42 enstjärniga.

New York har 3 trestjärniga, 6 tvåstjärniga och 33 enstjärniga.