Det är en rekordsommar i skogen och trädgårdslandet. Årets rikliga skörd kan vi tacka det svenska sommarvädret för. – Det är bara ut och plocka, det finns hur mycket frukt och bär som helst, säger trädgårdsmästaren Per Axell.

Många odlare har häpnats över mängden bär och frukt som dykt upp i sommar.
– När det kommer frost på våren stryker trädens blommor med, men i år var det en fin och varm vår under blomningen. Om det är för kallt är insekterna inte ute och flyger, det är inte bra för pollineringen, säger trädgårdsmästaren Per Axell, styrelsemedlem i Sveriges promologiska sällskap.
De envisa regnskurarna under sommarmånaderna har också hjälpt till.
– Frukten mognare snabbare när solen står på. Samtidigt gör regnet att bären och frukterna blir stora och saftiga. I år har vi haft exceptionella väderförhållanden, säger Per Axell.

50 procent större blåbär

Det är inte bara i trädgårdslandet som vädret satt sina spår. Ola Langvall, forskare vid SVU, har under flera år analyserat blåbärsbeståndet.
– Det är en alldeles utmärkt tid att sticka ut och plocka nu. Mycket sol och regn har gjort att bären är 50 procent större
i år än i fjol.
– Snart är det dags för lingonsäsongen också, men där får vi vänta ett par veckor till, säger han.

Så tar du tillvara på bären

Systrarna Monica Eisenman och Lisa Eisenman Frisk har skrivit ”Sommarens söta: 180 recept för soliga och regniga dagar”.
     – Det går att förlänga sommaren till långt in på hösten om man förvarar bären. Men annars tycker vi att man ska försöka baka direkt. På sommaren har man tid att baka och fika ute i solen med familj och vänner, säger Monica Eisenman.
Här ger de sina bästa tips för att ta tillvara på sommarens skörd:

  • Tillaga direkt. En blåbärskaka med valnötsströssel är fantastisk att servera.
  • Sylta. Mycket godare och nyttigare. Dessutom miljövänligt.
  • Safta. Ett bra sätt att bevara bären.
  • Smaksätt sprit genom att lägga i bär.
  • Frys in. Perfekt att göra smoothies av till hösten.
NUVARANDE Nu är bärfesten här!
NÄSTA Ljuvliga desserter med maräng