Njut av sparris

Sparrisen är oemotståndlig i all sin enkelhet, med bara en klick smör. Men också tacksam till så mycket mer.

Låt dig inspireras, ta vara på säsongens bästa råvara och njut av att försommaren är här!

Sparrisrisotto med fänkålsstekt röding 

Så gör du rödingen

Potatissallad med sparris

Rostad sparris med parmesankex – gott innan maten

Sparrissoppa med dillolja

Kokt sparris med körvelzabaione

 

Två typer av sparris

Gammal gröda

  • Sparris har odlats i Skandinavien sedan 1700-talet men är känd långt tidigare. Redan de gamla egyptierna odlade sparris för nära 6 000 år sedan.

Vit & grön

  • Sparris är en flerårig planta och det finns två typer: den vita som odlas på höga sängar och skärs av under jorden och den gröna som växer ovan jord och skärs av vid jordytan när de fått lagom längd. Att odla grön sparris kräver inte så mycket arbete som den vita och den har kraftigare smak, högre näringsinnehåll och är enklare att tillaga än vit sparris.

Tillagning

  • Sparrisen, framför allt den vita, serveras alltid kokt. Koka sparrisen försiktigt, det är viktigt att den behåller sin spänst. Den gröna sparrisen går också bra att grilla och woka.

Marinera

  • Sparrisen behöver inte alltid serveras nykokt. Man kan även hälla över en god vinägrett- dressing och marinera en stund innan den serveras.