I annonssamarbete med ANDALUCIA

Södra Spanien lockar med ett fantastiskt kök. På menyn står tapas med hetta, skaldjur, lufttorkad skinka, lokalproducerad olivolja och utsökta getostar. Välkommen till Andalusien!

Andalusien, som ligger på Iberiska halvön i södra Spanien, lockar svenska turister året om. Här finns inte bara det soldränkta Medelhavet, pittoreska byar och vackra bergsvyer. Regionen är också ett perfekt resmål för gastronomen. Här hittar du välsmakande spansk mat med influenser av det kryddigare arabiska köket.

Sena och långa middagar

I Andalusien går man ut sent, gärna runt midnatt, för att njuta av middagen med familj och goda vänner. Här finns allt från charmiga tavernor till Guide Michelin-krogar som alla håller hög internationell klass. En av de viktigaste komponenterna i det andalusiska köket är lokalproducerade råvaror av bästa kvalitet.

Andalucia_AoM_dinner

I Andalusien hittar du allt från charmiga små tavernor i gränderna till fantastiska fine dining-restauranger.

Grunden i all andalusisk matlagning är olivolja och här hittar man några av världens främsta tillverkare. Redan för flera tusen år sedan började romarna odla oliver och göra olivolja i Andalusien. I dag är Spanien den största exportören i Europa och ungefär 60 procent av alla oliver kommer från de andalusiska provinserna Córdoba och Jaen.

Andalucia_AoM_olivoil

Olivolja är grunden i all andalusisk matlagning. Missa inte att köpa hem en flaska.

Bästa skaldjuren finns i Cádiz

Tack vare Andalusiens långa kustremsa är fisk och skaldjur självklara på menyn. Lokalborna har full koll på vad du ska beställa beroende på var du befinner dig. I Almeria hittar du den bästa fiskgrytan och i Malaga får du inte missa att beställa grillade sardiner. Skaldjur är en specialitet i Cádiz och Huelva är berömt för sina musslor, framförallt de små Coquinas.

Andalucia_AoM_sardiner_ny

Testa Boquerones en vinagre, en traditionell och mycket populär tapa i Spanien.

Berömd lufttorkad skinka

Visste du att den berömda lufttorkade skinkan Pata Negra kommer härifrån? Den framställs på traditionellt vis i och runt provinsen Huelva. Inte lika känd, men minst lika god är Jamon de Trevelez som tillverkas i Trevelez, Spaniens högst belägna stad som är vackert placerad i bergskedjan Sierra Nevada.

Andalucia_AoM_ham

Läcker lufttorkad skinka, en bit manchego och en öl. Det enkla är ofta det godaste.

I bergen tillverkas också getostar. Payoyo görs på mjölk från Payoyogetter och Merinofår som betar på bergssluttningarna. Osten är en riktig delikatess som vunnit internationella utmärkelser.

Andalucia_AoM_dessert

Sugen på något sött? Missa inte Andalusiens berömda bakverk.

Måltiden avrundas såklart med en sötsak. Andalusien är känt för sina läckra bakverk med arabiska influenser.

Andalucia_map1
ANDALUSIEN

VAD: Andalusien är en av Spaniens 17 regioner.

VAR: Södra Spanien. Gränsar i norr till regionerna Extremadura och Castilla-La Mancha, i öst till Murcia och Medelhavet, i väst till Portugal och Atlanten, samt i syd till Medelhavet och Gibraltar. 

HUVUDSTAD: Sevilla.

INVÅNARE: Ca 8,4 miljoner.

SPRÅK: Spanska.

RESA HIT: Från Sverige flyger du enklast till Malaga dit du kan hitta direktflyg med SAS, Norwegian och Ryanair. Snabbtåg från Madrid går till Sevilla och till flera orter söderut.

Montale Logos Ingleės 01