Niklas bästa grilltips

Niklas ”Mat-Niklas” Ekstedt, 29, programledare i SVT och driver restaurangen 1900 i Stockholm.

  • Blanda briketter och kol. Kol är för varmt och briketter ger för tråkig smak. Ha briketter i botten och träkol längst upp.
  • Ha en sprejflaska med vatten bredvid grillen om grillen är för varm. Många grillar på för hög värme.
  • Grilla grönsaker och lägg i salladen, det ger mer smak.

Färskpotatis med örter och spetskål

  • 0,6 kg kokt färskpotatis
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 4 msk olivolja
  • 1 st vitlöksklyfta (or)
  • 1 msk ljus fransk senap
  • vitpeppar och salt
  • 1 huvudspetskål, strimmat
  • 3 msk gräslök, hackad
  • 2 msk kapris

Gör så här: Koka potatisen och låt den svalna. Dela den i större bitar. Blanda samman dressingen och slå över potatisen. Tillsätt örter och kapris. Ställ kallt i en timme före servering.

Rub – kryddblandning

  • 1 msk paprikapulver
  • 2 msk farinsocker
  • 1 tsk salt och peppar
  • 1 tsk vitlökspulver

Gör så här: Blanda ingredienserna så att du får en kryddmix, gnid in i revbensspjäll eller fläskkött. OBS! Tillsätt ingen vätska.