Niklas är en potatisvän

Tv-kocken Niklas Ekstedt slår ett slag för en knöl som är lätt att älska. Han bjuder på potatisprovning tillsammans med Bitte och Bertil, odlare i Viken på Kullahalvön. Och visst är det lika roligt och lärorikt att prova potatis som vin eller olivolja.

Färskpotatis kokad med dill och kärlek och en klick smör därtill, det är en primör som smakar underbart. Men potatis är förstås gott året om beroende på vilken sort man hittar i butiken. Och på vad man gör med den. Man kan koka, klyfta, rå-steka, baka, göra hasselbackspotatis, mosa, pressa och mycket mer mumsigt.
När Mat-Niklas bjuder på potatis i sin restaurang i centrala Stockholm blir det ugnsrostade små runda fina potatisar av sorten Mimmi med cocktailtomater och mangoldskott. Till detta serveras lammfärsbiffar, purjolök och ugnsrostad chili, squash och paprika. Enkelt att göra och underbart gott och fräscht.

Bitte och Bertil driver lantbruk och gårdsbutiken Larsviken i Viken. Potatis är en lidelse för det här kunniga syskonparet, femte generationen på Larsviken.
– Vi har en stor samling potatis på Larsviken, 550 olika sorter. Utsädet säljer vi i olika stora påsar, den minsta innehåller fem potatisar och är
tänkt för balkongodling. I tio års tid har vi arrangerat potatisprovning, berättar Bitte.
Hos Mat-Niklas blir det en snabbprovning med fem sorter: Alex, Anya, Aspergers, Early Rose och Mr Little´s Yetholm Gypsy.
Mat-Niklas suckar:
– Det finns ingen grönsaks-handel i Stockholm där jag kan säga WOW. När jag flyttade hit tappade jag mina råvarukontakter med odlarna i Skåne. Odlarna måste odla mer, det finns inte så det räcker, på en restaurang handlar det ju om stora mängder. Handeln måste också vakna! Jag är inte klimatsmart men jag vill ha bra råvaror och veta varifrån de kommer. Jag vill laga god mat efter säsong.

Niklas klagar också över att många människor verkar vara programmerade och handlar exakt detsamma året runt. I stället är det naturliga att vi följer säsongerna. Alltså, köp inte isbergssallad i januari, den smakar inte bra och är dyr.
Men potatis, det kan vi äta året runt och vara klimatsmarta på samma gång!

Så här ska potatissorter presenteras tycker Niklas. Foto: Arne Adler

 

 

 

 

 

10 tips för potatisen

  1. Sött. Sockra litet försiktigt när du tillreder potatisen i ugn. Gör det precis innan potatisen är klar. Tar fram smaken.
  2. Klimat. Potatis är klimatsmart och FN har utsett 2008 till det Internationella potatisåret.
  3. Koka. Häll på kokande saltat vatten på potatisen och låt koka klart vid sidan av spisplattan.
  4. Tidiga. Tidigaste sorten heter Swift. Rocket och Minerva är andra tidiga sorter.
  5. Saltat. Besk smak försvinner när du saltar. Saltet tar fram smörigheten i smaken.
  6. Välj färgglatt.Potatis med färg-at kött: Blue Kongo, Violette Noir, Highland Burgundy Red, Shetland Black.
  7. Primör. Potatis är en fantastisk primör och färskpotatis ska behandlas som andra primörer.
  8. Svenskt. Spana efter Svenskt Sigill-märket. Garanterar att maten kan spåras till de svenska gårdar där den odlats eller djuren fötts upp.
  9. Gro i förtid. Förgro din potatis under vårvintern. Förkortas odlingssäsong-en minskar behovet av besprutning.
  10. Potatisvisning. På nästa års mässa Nordiska Trädgårdar kommer Larsviken att presentera en visningsträdgård med bara potatis.