Nigella säljer mat med sex

Populära Nigella Lawson har hittat vägen till våra hjärtan med över 3 miljoner sålda kokböcker världen över. Och i England säljer hon nu mer än den nakne kocken Jamie Oliver. Hennes knep?
– Finger-licking-good, säger den engelska food-stylisten Nicole Herft i London.

Nigella Lawsons är egentligen inte kock, utan helt självlärd matlagare. Hon har tidigare sagt att hon tog till sig matlagning när hon av sjukdom i hemmet blev tvungen att laga mycket mat. Hennes matlagning handlar mer om känslor än om nyttiga innehåll.
 – Jag sysslar värme och spontanitet, säger hon till Sydsvenskan i en intervju. 
 – Hennes mat är inget jag skulle äta varje dag, säger GI-experten Fredrik Paulún.
Grädden och sockret i alla rätter handlar mer om nöje än om nytta.
 – Den är mycket engelskinspirerad med läckra rätter och den har sin plats hos folk, tycker Fredrik.
Det som gör henne så populär är snarare hur hon lagar maten, än vad hon lagar.
 – Hon gör en grej av att hon kan röra i grädden i allt och ändå se så pass bra ut, det säljer, säger Fredrik.
 – Skulle hon ha stått och rört ihop vetekli och kruskakor hade det inte haft samma njutningseffekt, tycker Fredrik.

Njuter av maten

Och njutning det är det som fungerar för Nigella. I England säljer hennes böcker snäppet bättre än Jamie Oliver och hon är populär just för att hon är en sexsymbol.
  – Finger-licking-good, säger Nicole Herft som är food-stylist i England.
 – Hon har visserligen lagt på sig några kilo men hennes recept är inte direkt onyttiga, säger Nicole.
Nigella uppskattas för sin stil och sin sensuella matlagning, men vad hon lagar, det är inte lika viktigt. I kväll i TV4 gör hon en familjelunch med baconkyckling och som avslutning en päron- och chokladpudding. Sedan lagar hon lamm, halloumi och choklad jordnötssmör sundae, bland annat.