Nigella om sig själv: ”Jag är lat och glupsk”

Nigella Lawson är aktuell med en ny kokbok i Sverige. Alla rätter går att göra i expressfart, som passar bra när man är lite lat.

– När jag var riktigt liten åt jag aldrig. Jag var inte intresserad av mat och varje måltid var ett straff. Men jag växte upp i en stor familj och som äldsta barnet av fyra blev det naturligt för min gammeldags familj att det var jag som skulle hjälpa till med maten.
– På den tiden var det nästan vulgärt att prata om mat. Lite fult. Men vår familj pratade jämt om mat. Samtidigt som vi åt middag diskuterade vi vad vi ätit till lunch och vad vi skulle äta nästa dag.
– Jag lärde mig laga mat på ett gammaldags sätt. Det var inget mätande och vägande utan jag och min syster fick stå på pallar och röra i kastruller – något som  mamma skulle bli polisanmäld för i dag!

Lärde sig mycket i Italien

Under två veckor i Frankrike och ett år i Italien snappade Nigella upp mycket matkunskap och blev matintresserad på allvar.
– Jag såg till att umgås med personer som visste mycket om matlagning och sysslade med det.
Men Nigella poängterar att hon själv inte är utbildad kock utan matlagare och att det finns stora skillnader däremellan.
– Kockars sätt att laga mat är ju något helt annat. De lagar mat för restaurangen, som vi kan välja att gå ut och äta på. Men att försöka laga deras mat hemma?
– Alla frågar mig varför jag inte startar en egen krog. De kan inte förstå att man kan vara intresserad av matlagning utan att vilja stå i ett hett, stressigt restaurangkök på obekväma arbetstider. Med det jobb jag har kan jag jobba i hemmet och träffa min familj på vettiga tider. Det är viktigast för mig. Jag tycker att kockar kan vara ganska skrämmande också, med sitt stela och precisa sätt att mäta och väga. Jag vill inte laga mat på det sättet.

Ny bok med expressrecept

Hennes nya bok Nigella Express har just kommit ut på svenska, och där lagar hon mat i raketfart.
– Boken kom faktiskt till när jag gjorde en annan kokbok. Jag började då skriva ner recept i marginalen på snabbare varianter och kom på att jag höll på att göra fel bok!
Nigella hävdar att hon är ett under av lathet.
– Lat och glupsk! Och det tror jag är bra drivkrafter som matlagare. I min nya bok har jag till exempel inte skalat och hackat en endaste lök. Bara för att jag är så lat har jag använt salladslökar i stället och kom på att de ger en väldigt fräsch löksmak också.
 

Läs mer

Hela intervjun och goda recept från Nigella finner du i senaste numret av Allt om Mat. Finns nu i butikerna.