Grönstedts lanserar ärevördig konjak för sjätte året i rad.

Tacka Folke Andersson för Grönstedts årliga tradition att erbjuda en svensk specialkonjak lagom till nationaldagen. Folke Andersson är företagets så kallade masterblender – mästerblandare – och är den som ser till att blandningen i flaskorna är den rätta.


När nu företaget
för sjätte året lanserar sin nationaldryckskonjak så kommer många springa benen av sig för att få tag på en flaska – det finns nämligen bara 1 700 stycken och tidigare år har de numrerade flaskorna sålt slut direkt. Men rart är dyrt, för 50 centiliter får man hosta upp 699 kronor.

Om det är värt det? Ja, det är ju alltid relativt men tidigare årgångar har varit flerfaldigt prisbelönta och druvorna som gett drycken kommer från det som anses vara de finaste områdena i Cognac. Dessutom skördades de för 35 år sedan och har sedan tillåtits mogna i lugn och ro. Vilket bör borga för en god konjak!


Men svensk konjak?
Kan man verkligen göra det? Ja, det kan diskuteras, i synnerhet nuförtiden när Grönstedts faktiskt inte längre är svenskt utan finskt(!). Och när drycken dessutom kommer från Frankrike. Men Grönstedts är i varje fall ett svenskt varumärke, verksamt sedan 1800-talet. Och dess master blender, Folke Andersson, han är ju svensk!

Grönstedts National Vénérable Extra 2009 börjar säljas på Systembolaget den 1 juni. Varunummer är 10131, pris 699 kronor för 50 cl.

NUVARANDE Nationell konjaksyra
NÄSTA 5 bra grillboxar