En vintävling som fick ett oväntat slut är temat i två Hollywoodproduktioner i höst.

 I Hollywood är vin temat på två av höstens nya filmer. Den ena heter "Bottle shock" och den andra har ännu inget namn men bygger på boken Judgement of Paris av George Taber, skriver USA Today. Filmerna handlar om vinmakeri i 1970-talets Kalifornien och en i dag epokavgörande tävling i vin: Judgement of Paris.
      Det var 24 maj 1976 som vinhandlaren Steven Spurrier anordnade en tävling i vin, mellan vinernas hemland nummer ett Frankrike och ett då kaxigt vindistrikt, Kalifornien. Domarna skulle utföra ett blindtest. På den tiden var viner från Kalifornien inte högt ansedda utanför USA. Därför var det en stor skräll när domarna rankade de amerikanska vinerna högst. En chardonnay från Napas Château Montelena och en cabernet från Napas Stags Leap vinkällare vann i sina kategorier. Tidningen Time spred resultatet i en artikel och de kalifornska vinerna fick rankas om av världens vinkännare.

Ledde till en utveckling

Jerry Shriver skriver i USA Today att resultatet av tävlingen även påverkade amerikanerna. Det var ett svar på den amerikanska drömmen, att vem som helst kan lyckas, till och med på att göra ett bättre vin än de urgamla vinslotten i Frankrike lyckats göra. Shriver menar att det ledde till att vinmakeri blev vanligt och snart hade alla stater ett eget vindistrikt, småentreprenörer startade egna vinmakerier i jakten på det perfekta vinet. Det här leder till att vinet utvecklas hela tiden och små vinmakerier hjälper till att bredda utbudet av vin i världen  – och tanken att alla kan lyckas.
I morgon är det premiär för "Bottle schock" i USA och till Europa

kommer den i oktober.

Alan Rickman spelar i "Bottle shock" Foto: All Over

 Planschen för filmen "Bottle shock"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NUVARANDE Mytisk vintävling tema i höstfilmer
NÄSTA Världens godaste kräftor