Monika Ahlberg hjälper dig att få din måndag att smaka som en lördag. Hon är aktuell med en ny kokbok: Monikas vardagsmat - en grundkokbok för alla.

Monikas vardagsmat innehåller 250 lättlagade recept, massor av inspiration och härliga bilder. Du får också användbara tabeller och handfasta tips. Monika Ahlberg beskriver kokboken som en blandning mellan H&M och Vouge.

Vad är bra vardagsmat för dig?

– Bra vardagsmat är lättlagad, snabblagad, god, vacker och inte alltför dyr mat. I och för sig är det där med lättlagat, snabblagat och vackert mitt signum när det kommer till matlagning. Och jag har ju kommit på nu att det inte är så stor skillnad på min vardagsmat och min festmat.

Vad var din största utmaning med kokboken?

– Att hålla mig till enkla, lättillgängliga och billiga basingredienser utan att för den saken skull göra avkall på vare sig smak, kvalitet eller utseende.

Vilket är ditt favoritrecept?

– Åh, allt är gott! Och det är som att svara på vilken blomma som är vackrast eller vilken kärlek som är störst. Men mina torskbollar som till och med blir både goda, festliga och vackra på ett sådant där omöjligt fryst fiskblock måste alla prova!

Varför skrev du boken?

– När jag skrev om vardagsrecept på min blogg fick de alltid ett gensvar. Vi har alla ett förhållande till vardagsmaten och kanske är det här vi behöver mer inspiration för att tycka att det blir roligare och enklare att laga mat. Festmaten närmar vi oss med en större lust inte minst för att vi då också har förväntningar på kvällen. Och så har jag ju jobbat med Monikas Matkasse i drygt 2 år och där tagit fram en massa uppskattade och lättlagade vardagsrätter.

Monikas vardagsmat

Författare: Monika Ahlberg
Foto: Wolfgang Kleinschmidt och Carl Bengtsson
Förlag: Lind & Co

Monikas blogg

NUVARANDE Monikas vardagsmat
NÄSTA Allt om Mat på höstens stora matmässa