Monika svarar på läsarnas frågor

Här är hela chatten med Monika Ahlberg om julens alla godsaker.

Ulla     Hej Monika För det försa tack för alla bra recept, men vad ska jag köpa för julskinka:)
Monika     Köp en Svensk skinka från en glad gårdsgris,,,
 
Pernilla     Är trött på senapsgrijeringen på skinkan. Har du förslag på något friskare och godare?
Monika     Åhh, jag har flera en apelsingriljering tex…lägger ut den på bloggen med köttbullarna någon av de närmaste dagarna….blogg.alltommat.se/monikasmat/
 
hannah     bästa märket på julskinka…har upptäckt det ekologiska mer o mer?
Monika     Bästa märket är svårt att svara på men välj absolut en skinka från en glad gris, jag lovar att den smakar bättre!
 
Vera     Vad dricker du till julmaten – öl, vin eller julmust? Eller nåt annat?
Monika     jag dricker en snaps,,,möjligen två,,,(samma som på midsommar!) Och sedan dricker jag champagne och rött vin…
 
Amanda     Jag gillar verkligen kokt brysselkål. Men jag skulle behöva några tips på hur jag kan variera. Har du några förlag?
Monika     Gräddstuvad brysselkål är supergott, prova också att smaksätta stuvningen med senap, strö över lite knaperstekt bacon eller pancetta…
 
Lydia C     Vad tycker du man ska dricka till julmaten? Jag kommer från Italien och är väldigt trött på julmust och all sötma och brukar rekommendera en ljus rödvin. Vad tycker du?
Monika     Rent hälsomässigt bör man nog få ner en snaps eller två…men jag håller med dig, ett lättare rödvin funkar också bra!
 
marie     ett riktigt gott köttbulle-recept?
Monika     Har ju tyvärr inte tid att skriva ner hela recept här på chatten men det finns goda recept i flera av mina böckerm, Monikas buffémat, Monikas bästa menyer för vintern och Min mat tex Men mitt bästa tips är att använda vispgrädde, 1/3 fläskfärs och det är väldigt gott med chévre i…Jag ska också lägga ut ett gott på bloggen inom de närmaste dagarna så håll utkik!
 
christina     Mina barnbarn vill ha prinskorv, tyvärr men som mormor fixar man det, eller hur??
Monika     Ha, ha! Men prova att överraska dem!
 
Eva     Vad köper du färdigt till julbordet?
Monika     Ingenting förstås:) Jodå, även jag köper något färdigt om än valt med omsorg, julkorv, isterband tex…
 
Jenny S     Vi gör pomeranskaka till efterrätt och får ofta frågor på var den traditionen kommer från. Den har alltid funnits i vår släkt. Vet du om det finns på några ställen i Sverige? Vi bor i Högdalen.
Monika     Nej tyvärr…
 
Hanne     tips på annat julgodis UTAN choklad?
Monika     Hej Hanne! Men choklad som är såå gott! Men knäck, kola, mintkyssar, polkagrisar, nougat, paneforte, knäckäpplen, kokostoppar, torkad fruktgodis…..
 
Tilde Sirre     Men om man gillar prinsisarna – vad ska man ta istället?
Monika     Då måste du välja en kravmärkt prins….men prinskorvarna kan du ju äta året runt! Välj en annan korv som mer hör julen till och faktiskt finns att få tag på av riktigt bra kvalitét!
 
Elisabeth     Hej Monika! Om man vill förnya sitt julbord lite, vad föredrar du som en nykomling? (På julbordet finns redan skinka, korv, köttbullar, pressylta, sill, lax, kål… )
Monika     Hej Elisabeth! Ett bra knep är att "byta kryddor",att smaksätta köttbullarna annorlunda, med chévre, pepparkakskryddor eller soltorkad tomat och prova också min lutfiskpuddingsufflé (se Leva och bo som kommer imorgon) Lycka till!
 
Eva     Vilken är din favorit på julbordet?
Monika     Det är min "lutfiskpuddingsufflé" som kommer i Leva och Bo imorgon:)!
 
Susanne     Vilken är din favoritsill?
Monika     Det är mitt eget recept på "Italiensk sill". Och receptet finns på burken med 5-minuterssill från Abba och på deras hemsida samt på min blogg under etiketten jul. Lycka till och smaklig sill!
 
Tobias     Undrar om du har något bra recept på senap, som är enkelt att göra, samt inte behöver stå svalt i två veckor, som passar nu till jul? Gärna söt stark senap.
Monika     Hej Tobias! Jag har ett kanonrecept på min blogg under etiketten jul gå in på blogg.alltommat.se//monikasmat/ Lycka till!
 
Tomten     Julbordet känns så tungt, mest en massa kött. Vad kan man göra för att lätta upp det en smula?
Monika     Hej Tomten! Lätta upp det hela med olika grönsaksrätter vet ja! Annars är det väl så att så hektiskt som du har det på julafton kan du behöva en rejäl måltid så att du orkar med:)!
 
Teo     Min skinka blir alltid för torr. Har du några knep?
Monika     Du lagar den antagligen för länge, det är ett vanligt "fel" i all sorts tillagning. Sedan kanske du har valt en för mager skinka, fettet ger ju saftighet!
 
Teo     Rödkål är för mig viktigt men inte för resten av släkten; finns det ngt skönt sätt att piffa upp den med. Idag kör jag den med sirap och vin.
Monika     Jag brukar fräsa rödkålen, fint strimlad och sedan tillsätter jag lite tärningar av stekt pancetta,mmmm,några fler tips kan du också få under etiketter jul på min blogg, blogg.alltommat.se/monikasmat/ men det låter gott som du gör också:)!
 
Tilde Sirre     Är det ngt som du ab-so-lut- inte tycker ska finnas på ett julbord?
Monika     Jaa, prinskorvar med 11 tillsatser….jag fattar inte vad prinskorvarna gör där över huvudet taget!
 
Ida     Hur kan man smaksätta sin knäck?
Monika     Hej Ida!" Om du menar med vad så kan du ta i stort sett vad som helst, nötter, vanilj, lakrits,(finkrossade lakritsgodis) pepparmint, kakao med mera, ungefär som med gräddkola. Och om du menar hur man gör så kan du röra ner smaksättningen mot slutet. Lycka till!

NUVARANDE Monika svarar på läsarnas frågor
NÄSTA Julklappen till vinälskaren som redan har allt