Odlar du dina egna örter och kryddor? Groddar och använder mikroblad i maten? Vi är fler och fler som insett hur mycket mer smak det är i egenodlat, för färskare går inte att få. Även om man inte har egen trädgård kan man ha några dekorativa krukor på balkongen eller i köksfönstret. Nu kan du handla plantorna direkt från Allt om Trädgårds nya webbshop!

Äntligen är nya växtshoppen här!

Kolla in vår systertidning Allt om Trädgårds nya shop. Där finns växterna, de schysta krukorna och allt du kan tänkas behöva för att lyckas med din stora eller lilla odling, inne som ute. Satsa på en härlig säsong med växter av högsta kvalitet från 19 kr!

”Vi satsar på en trädgårdsshop där växterna står i fokus. Äntligen kan vi handplocka våra favoriter i egna kampanjer och våra läsare kan få tag på sorter som inte finns att köpa i den vanliga dagligvaruhandeln. Alla borde testa på att odla något eget ätligt.”

Viveka Ljungström, chefredaktör Allt om Trädgård

 

Kolla in nya webbshoppen här!

 

Egna örtkryddor är ett måste

Örter och kryddor är bland det enklaste du kan odla som nybörjare. De flesta vill stå soligt och behöver bara vattnas max en gång i veckan. Tänk dig färsk egenodlad koriander, basilika och oregano. Några kryddor är även perenna, det vill säga fleråriga – då får du extra mycket för pengarna. Medelhavskryddor så som rosmarin och salvia kan man övervintra svalt och ljust inomhus, medan andra perenner som mynta, timjan, citronmeliss, klarar sig i kruka bara de står skyddat och inte har det för blött i jorden.

Tips: Bladkryddor skördas bäst genom att man klipper av några hela toppskott istället för att plocka bladen en och en. På så vis grenar sig plantan och blir tät och buskig. Även blommorna är ätliga.

Odla utan jord – groddar och mikroblad

Kanske har du testat att grodda krasse eller alfalfafrön, men visste du att det finns så många fler frön som du kan grodda? Om man dessutom låter groddarna växa till små skott med några blad så får man mikroblad – microgreens. Båda trenderna har vuxit sig enorma för att det är så lätt och går så snabbt från frö till resultat. Och skotten är boostade av smaker och nyttigheter! Ingen trädgård, ingen jord!

image_12793_1_16_1_13678

Mer i krukan – odla bladgrönt och baby leafs

Många vanliga grönsaker som rödbetor, olika kålväxter eller ärter är inte så yteffektiva att ha på t ex en balkong om skörden är i fokus. Men varför inte bara odla dem för bladens skull? Det är supergott och går jättesnabbt! Testa att byta ut prydnadsväxterna i balkonglådorna till bladgrönt och skörda hela säsongen. Välkommen in till Allt om Trädgårds shop för mer inspiration och massor av vårkampanjer!