Nu kan du får allt surt att smaka sött. Mateliten världen över har upptäckt bäret, som nu är mycket svårt att få tag på. - Det får öl att smaka som milkshake, skriver en matbloggare.

Det västafrikanska bäret ser inte mycket ut för världen, skriver The Independent, men bäret bär på molekyler som har möjlighet att ändra dina smaklökar. Allt surt du äter två timmar efter att du ätit mirakelbäret smakar då istället sött.
Nu har den kulinariska eliten i New York och London upptäckt den afrikanska hemligheten och knaprar i sig bäret som torkade piller innan de sätter i sig middagen. Men, efterfrågan har blivit så stor att bäret nu är svårt att få tag på. På engelska hemsidan www.miracleuk.info där onlineförsäljning pågår står att det är flera veckors väntetid.
 – En otrolig sak med mirakelbäret är att så många vill prova den, säger mannen bakom sajten till The Independent.

Har använts i mediciner

Effekten är ännu inte vetenskapligt bevisad, men fruktförsäljarna säger att bäret är populärt bland cancerpatienter, då den ta bort den metalliska smaken som kommer efter kemoterpi. Andra kan tänka sig att den kan fungera som sötning för diabetespatienter. Den har använts för att få bittra mediciner att smaka bättre. Bloggare som har testat bäret beskriver förändringen som en trip: "öl smakar som milkshake, grapefrukt som slickepinnar, ost som glasyr och en dålig tequila som saft."
 

Så här går det till

Bäret innehåller aktiva glycoproteiner med små koledjor som kallas miraculin. När fruktköttet äts binder miraculin ihop tungans smaklökar och gör så att allt surt och bittert smakar sött. Effekten håller i sig mellan en halvtimme och två timmar.

Mer info och försäljning:

www.miracleuk.info
www.synsepalumdulcificum.net  – med youtubeklipp om provsmakningar.

http://www.miraclefruitworld.com/