Midsommarlängtan

När våren kommer brukar vi få en oemotståndlig längtan efter Roslagen i vår familj. Vi bara måste ut på picknick på de gröna ängarna, bland enebuskarna och i de glesa, vackra skogarna. Eller på en flat stenhäll ute vid havskanten i Grisslehamn. Har vi tur kan vi köpa lite nyrökt fisk vid kajen och hinna med ett besök i Albert Engströms gamla stuga som nu är museum. I matsäcken har vi surdegsfrallor, skinka från trakten som är rökt på riktigt (inte bara med rökarom alltså) och en hemgjord fransk potatissallad. I termosen rykande hett kaffe, och till det en av sonens hembakta kanelbullar. Det är få tillfällen som överträffar den njutningen!
Allt fler längtar ut till sina favorittrakter nu, märker jag. I det här numret tar tre av mina arbetskamrater – Ulla, Gunilla och Catarina – med oss till sina härliga hemtrakter i Värmland och bjussar på både recept och smultronställen. Malin däremot, hon hittade en ljuvlig grön plätt mellan höghusen, perfekt för picknick. Men Anne-Charlotte – som just flyttat hela två meter på redaktionen och sedan ett par veckor leder vår systertidning Lagalätt – hon tog med hela sin stora familj upp till Sundsvallstrakten och gick på restaurang!
Alldeles oavsett var vi befinner oss så är det midsommar alldeles strax. 
I det här numret har vi samlat allt gott för en härlig midsommarfest – från Värmland, Sundsvall och resten av Sverige!
Ha en riktigt skön midsommar!

Just nu

Gubbar

Och inte vilka gubbar som helst, utan just de högaktuella jordgubbarna. I snitt äter varje svensk 2,2 kilo svenska jordgubbar per år.  Enligt Svenska odlarlaget kommer tillgången i år att vara som störst redan en vecka före midsommar.

Knölar

  • I dag har vi vant oss vid att hitta de goda knölarna i butikerna redan i maj, tack vare Rocket och andra tidiga sorter. Fortfarande är midsommar  den dag på året då svenska folket äter tre gånger så mycket potatis som en vanlig dag, totalt 3 000 ton.

Skolmat

  • Vi stödjer Svenska FN-förbundets kampanj Skolmat blir kunskap. Vill du hjälpa oss att hjälpa? Skicka ett sms med texten ”AOM 20” till 72 909 – du ger då 20 kr 
som räcker till 10 skolmåltider. Läs mer om kampanjen på www.alltommat.se/skolmat

Relaterade artiklar

NUVARANDE Midsommarlängtan
NÄSTA Kalla fiskar till buffén