Midsommar med det lilla extra

Matjessill och färskpotatis i all ära, men utan något gott från grillen blir det ingen riktig midsommar för
Krister Dahl. Här bjuder ledaren för Svenska Kocklandslaget på en midsommarmeny som räcker ända fram till gryningen.

Norirulle på brynt smör och matjessill….

… med en rosa snaps till

Kesellatårta med löjrom och syrad lök.

Lättrökt gös med …

… färskpotatissallad…

… och jordärtskocka.

Grillad ananas med passionsfruktskräm.

Nattamat med minipajer.

"Det vi gör tar andra länder efter"

Just nu handlar det om många och långa träningspass i köket för Krister Dahl. I oktober ska Svenska Kocklandslaget försvara sina två raka guld i matlagnings-OS. Inget lag har någonsin vunnit tre guld på raken, så pressen är hård.
– Vi leder utvecklingen, det vi gör tar andra länder efter. Därför tror jag att vi kommer att få se mycket mer fokus på ekologi, närodlat och hälsa i årets OS, säger Krister Dahl.

Själv har han och Svenska Kocklandslaget under flera år satsat på att just lyfta fram matens betydelse för miljön och hälsan. Detsamma gör Krister till vardags som ansvarig på maten på Hällsnäs Konferens & Affärs-klubb.
Så därför är det inte konstigt att Krister Dahl väljer en kravmärkt gös från Hjälmaren när han bjuder på midsommarfest.
– Grillat är ett absolut måste för mig på midsommarafton. Sen spelar det mindre roll och det är fisk eller kött.
Matjessillen finns förstås också med på Kristers meny fast i form av små läckra sushibitar.
– Jag är ingen sillälskare, men petar i mig en bit för snapsens skull, säger Krister med ett leen-de.

Till midsommar bjuder han både på köpesnaps och sin egen hemkryddade rabarbersnaps med en sofistikerad brytning av stjärnanis i smaken. 
Medan vi provsmakar tipsar Krister och hans medarbetare på Hällsnäs Fredrik Andersson om supergod och enkel nattamat.
Små minipajer med kräftfyllning, som kan stå klara i kylskåpet och bara plockas fram när gästerna börjar bli hungriga

Tävlar i mat

Namn: Krister Dahl.   
Ålder: 34
Bor: Mölnlycke
Gör: Lagledare för Svenska Kocklandslaget och kökschef på Hällsnäs Konferens & Affärs-klubb i Mölnlycke.
Meriter: 3 OS-guld i matlagning med kocklandslaget.
Midsommarfavorit: Riktigt grillat på kolgrill, gärna fläskkarré.

Namn: Fredrik Andersson.
Ålder: 25.
Bor: Göteborg.
Gör: Kock på Hällsnäs.
Meriter: Noreskocken 2008 och vinnare av Nores Nordiska Guldmedalj.
Midsommarfavorit: Gubbröra.