Logistikens högtid närmar sig! Nu ska här bäras bord, träffas vänner och ätas mat. Jag råkar bo på landet, med en stor tomt som består av 95 % gräsmatta. Perfekt för stora midsommarfester alltså, gärna med knytis.

I inbjudande stund låter det så enkelt just med knytis. ”Ta med något ni gillar” brukar vi säga, någon gång i slutet av maj. Sedan händer inget och inget och inget. Men sedan, plötsligt, dagen före midsommar, ringer alla och vill veta vad de ska ta med sig. ”Är det något som fattas?” frågar de. Javisst, allting, svarar jag. Det finns ingen planeringslista.
Och själv är jag minst planerad av alla. Midsommar kan därför innebära precis vad som helst. Tre liter inlagd sill, men ingen snaps. Tjugofem kartonger jordgubbar, men ingen lax. Eller Olas goda kräftstjärtar i lag,
men ingen färskpotatis.

Men vad gör väl det! När festen väl är igång är det ingen som orkar sörja över att vi glömde en del – herregud, ta ett par jordgubbar till, det finns en hel pall med kartonger om man kikar under köksbordet!
Veckan efter brukar jag drömma om en mer välplanerad midsommarfest, när jag inser att vi måste leva på rester den närmaste tiden, eftersom alla i vanlig ordning tagit med sig alldeles för mycket och vägrar ta det med sig hem igen. Och det blir lätt lite ensidigt, även för den som älskar jordgubbar…

Tre måsten i midsommar

Sillen!

  • Min supersnabba citron- och örtsill som jag serverar till nykokt färskpotatis och knapriga rädisor. Låt 2 burkar matjessill (250 g avrunnen sill) rinna av väl. Blanda sillen med 2 dl gräddfil, 1 1/2 tsk rivet citronskal, 1/2 dl hackad dill, 1/2 dl finhackad gräslök, 1/2 krm nymald vitpeppar och 1/2 krm salt.

Snapsen!

  • Jag är ingen stor konsument av snaps, men vill gärna bjuda vännerna på lite olika sorter till sillen. De små förpackningarna med olika smaker passar perfekt!

Jordgubbarna!

  • Snabbaste (och godaste) efterrätten: Varva marängbottnar (baka egna om du hinner) med vispad grädde och skivade jordgubbar. Mums!
NUVARANDE Midsommar – logistikens högtid
NÄSTA Ekologiska skurkstater?