Mexiko är mycket mer än tacos. Testa en traditionell molesås, med kakao och chili till kycklingen. Eller en härlig salsa med extra sting av koriander och mycket chili.

Säg Mexiko och vi svenskar tänker på tacos – eller kanske rentav fredagsmys med nachos att dippa i salsa och guacamole framför tv:n. Men den som varit i Mexico vet att landet har ett mycket bredare kulinariskt register.

Det finns stora regionala skillnader i det mexikanska köket:

I norra delen av landet äter man mycket nöt, get- och strutskött.

I den sydöstra delen äts kyckling och grönsaker.

Kusten präglas av karibiska inslag med mycket fisk och skaldjur. Ceviche är en klassisk aptitretare. Det är en kall förrätt med rå fisk eller skaldjur som marinerats i juice från citrusfrukter, oftast lime, tillsammans med chili, frukt eller grönsaker.

Molesås är en traditionell mexikansk sås, med komplexa smaker tack vare en stor mängd ingredienser, bland annat kakao eller mörk choklad. Smaken är rund i karaktären, och passar bra ihop med kyckling, ris och bönor.

Majschips serveras innan maten ihop med en riklig mängd guacamole – till skillnad från många svenska mexrestauranger där dipsåsen kommer i en alltför liten skål.  

Krydda hett och rätt:

  • Chilipeppar – habanero, jalapeno, chipotle, ancho, paprika. tabasco, malagueta…
  • Många rätter har majs som en framträdande ingrediens.
  • Bönor förekommer i stor mängd – nyttigt och gott för GI-vänner.
  • Variera med ingredienser som sötpotatis, lime, tomater, avokado, kokos och squash.
  • Andra kryddor: koriander, kummin, mejram, kanel, anis, timjan.