Dags för vecka 3 i SÖNDAGs serie Beach 2009.

MÅNDAG
Frukost: Grötfrukost.
Lunch: Linsgryta med chorizo.
Middag: Pestolax med ugnsrostade grönsaker.
Mellanmål: Ost- och grönsaksfylld parmaskinka.

Linsgryta med chorizo

  • 4 personer

4 chorizokorvar
1 gul lök
1 dl krossade tomater
400 g torkade röda linser
8–10 deciliter vatten
 1 msk hönsfond
1/2 msk riven ingefära
2 msk färsk koriander
1,5 msk röd currypasta
olja, salt, peppar
Gör så här:
1. Fräs löken och den skivade chorizokorven i oljan.
2. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa någon minut.
3. Rör ned linser och övriga ingredienser, låt småkoka cirka 10
minuter och späd eventuellt med mer vatten.

TISDAG
Frukost: Jacobs müsli.
Lunch: Parisare à la GI.
Middag: Färskostfyllda tomater med skinka och pepparrot.
Mellanmål: Munsbit med renkött.

Färskostfyllda tomater med skinka

  • 4 personer

10–12 stora tomater
1 burk färskost med
pepparrotssmak
400 g rökt skinka
Gör så här:
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Lägg tomaterna i en smord ugnsfast form.
3. Strimla skinkan och blanda den med färskosten i en skål. Skär ett kryss i varje tomat.
4. Fyll varje tomat med ost och skinkröra. Grädda i ugn 15
minuter eller tills ost och tomater fått färg.

ONSDAG
Frukost: Quinoagröt.
Lunch: Tamarikyckling med sötpotatis och chèvre.
Middag: Mandelspånslax med granatäppelsallad.
Mellanmål: Kaneläppelkeso med surdegsbröd.

TORSDAG
Frukost: Yoghurt med färska bär.
Lunch: Sesamklädd quornfilé med rårissallad.
Middag: Dinkelpannkakor.
Mellanmål: Två rutor mörk choklad, 70%.

Dinkelpankakor

  • 8-10 stora pannkakor

2 1/2 dl siktat dinkelmjöl
6 dl sojamjölk
(eller 1 dl sojagrädde och
5 dl lättmjölk)
3 ägg
0,5 tsk salt
2-3 msk smör
Till serveringen:
bär
Gör så här:
1. Blanda mjöl och salt i en stor skål. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet.
2. Tillsätt resten av mjölken. Vispa ner äggen, ett i taget. Smält hälften av smöret och blanda i smeten.
3. Hetta upp en stekpanna och lägg i en klick smör. Stek pannkakorna så att de får fin färg på båda sidor.

FREDAG
Frukost: Räkmacka.
Lunch: Olivklädd kycklingfilé med grönsaksgratäng.
Middag: Torsk på spenatbädd med fetaost och bacon.
Mellanmål: Gino.

Gino

  • 4 personer

2 kiwi
10–15 st jordgubbar
150 g blåbär
150 g hallon
2 äpplen
6–8 st Physalis
1 dl valnötter
100 g 70% cacao chokladkaka
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Skiva kiwin. Skär äpple i tärningar. Fördela tärningar i fyra ugnsfasta små skålar.
3. Lägg i kiwin, jordgubbarna, hallonen, blåbären i skålarna.
4. Riv choklad över varje skål. Strö över hackade valnötter.
5. Sätt in i ugnen i 10 minuter eller tills chokladen smält.
Dekorera med Physalis.

LÖRDAG
Frukost: 1 pocherat ägg, fräst bladspenat, 4 skivor skinka, 1 rågkuse med Bregott.
Lunch: Senapsstrimlad lövbiff med fullkornspasta.
Middag: Chèvrefylld laxfilé.
Mellanmål: Naturell yoghurt med färska eller djupfrysta bär.

SÖNDAG
Frukost: Baconfrukost.
Lunch: Saffransdinkel med fröfisk.
Middag: Fetaostfylld köttfärslimpa med oliver.
Mellanmål: Fruktsallad med dinkel.

Baconfrukost med svamp och tomat

  • 1 person

4 skivor bacon
6 färska champinjoner
2 tsk rapsolja
1 tomat
några stjälkar färsk basilika
1 avokado
Gör så här:
1. Ansa och skiva champinjonerna och dela tomaten. Stek svampen och tomaten i olja.
2. Lägg baconskivorna i en kall stekpanna. Sätt på värmen och låt dem steka i sitt eget fett. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
3. Lägg upp bacon, svamp, tomat och basilika. Dela avokadon och ta bort kärnan. Servera avokadon till.

NUVARANDE Menyer för hela tredje veckan
NÄSTA Lotta Bäckströms färgstarka gazpacho