Mårtens gås är en måltid som traditionellt serveras till Mårtensafton. Här hittar du en hel festmeny, traditionellt med svartsoppa och helstekt gås.

Festmeny för Mårtens gås

Förrätt

Svartsoppa

eller

Gåsleverterrine med aprikoskokt pärongarnityr

Varmrätt

Stekt gås med äpple och vanilj

eller

Helstekt gås fylld med  äpplen, katrinplommon och färsk timjan

Tillbehör:

Efterrätt

Skånsk äppelkaka

Vintips till gås

Bourgogne Pinot Noir Les Ursulines (78614), Frankrike, 149 kr. Friskt, rent och balanserat med lätta tanniner, god syra och lite bärinslag.

Fakta: Mårtens Gås

Visste du att…

…innan gåsamenyn med svartsoppa kom till Sverige åt man lutfisk till förrätt, gås till huvudrätt och sedan risgrynsgröt till efterrätt.

Mårtens afton infaller den 10 november. Förr i tiden var den sista chansen för folk att smörja kråset innan fastan som varade fram till jul.
Högtiden har firats i hela Sverige, men idag lever traditionen kvar främst i Skåne.

NUVARANDE Mårtens gås – traditionell meny till Mårtensafton
NÄSTA Tareq Taylor – årets vinnare i Kockarnas Kamp 2017