Festmeny för Mårten gås

Fira Mårten gås med svartsoppa, helstekt gås och äppelkaka som i södra Sverige. Bjud dina matgladaste vänner på gåsmiddag i modern stil. De goda tillbehören får mjuk sötma från bland annat äpple och vanilj.

Festmeny för Mårten gås

En traditionell gåsmiddag bjuder på

Förrätt: Svartsoppa

Varmrätt: Stekt gås med äpple och vanilj

Efterrätt: Skånsk äppelkaka

Vintips till gås

Bourgogne Pinot Noir Les Ursulines (78614), Frankrike, 149 kr. Friskt, rent och balanserat med lätta tanniner, god syra och lite bärinslag.

Fakta: Mårtensgås

Visste du att…

…innan gåsamenyn med svartsoppa kom till Sverige åt man lutfisk till förrätt, gås till huvudrätt och sedan risgrynsgröt till efterrätt.

Mårtens afton infaller den 10 november. Förr i tiden var den sista chansen för folk att smörja kråset innan fastan som varade fram till jul.
Högtiden har firats i hela Sverige, men idag lever traditionen kvar främst i Skåne.

Festmeny för Mårten gås

Foto: Inge Skovdal

NUVARANDE Festmeny för Mårten gås
NÄSTA Tareq Taylor – årets vinnare i Kockarnas Kamp 2017