Melkers bästa grilltips

Melker Andersson, 45, krögare som driver sju restauranger i Stockholm.

  • Använd en klotgrill – då kan du grilla större stycken som en större kyckling eller en stor bit lax.
  • Ett bra sätt att äta mer grönsaker är att grilla dem. Rotfrukter är också bra att grilla – men du kan behöva förkoka dem.
  • Ha alltid citroner hemma. Citron är världens bästa grillkrydda och passar till allt.

Ingefärsgrillad mango med färska hallon

(4 personer)
1 färsk rot ingefära
2 mango
4 limefrukter
2 msk socker
Gör så här: Skala och riv en rot ingefära, skär mangon i tre till fyra bitar. Låt skalet vara kvar och håll bitarna så stora som möjligt. Pressa saften ur limefrukterna och blanda med ingefäran och 2 msk socker, som du sedan marinerar mangobitarna med. Om du vill kan du tillsätta en skvätt vodka i marinaden. Grilla bitarna i 30 minuter på träkolsgrill, både på skinnsidan och på snittytan. Servera med färska solmogna hallon, helst vildplockade. Servera med vaniljglass.