Med smak av city

Laga en måltid med inspiration från "The big apple". Vintipsen till är valda av Gunilla Hultgren Karell.

Förrätt:

Klassisk ceasarsallad med vitlök

Huvudrätt:

Hamburgare med coleslaw

Dessert:

Cappuccino cheesecake

Vintipsen finns i bildspelet ovanför – bara klicka på pilen till nästa bild.

Tysiskt New York

Populär bulle

  • En bagel är en sorts bulle som härstammar från Centraleuropa men spreds till USA och New York genom judiska emigranter. Degen till bagels ska vila i kylen över natten och sedan kokas en stund före gräddning. Det gör brödet mer kompakt.
  • Det finns olika varianter av bagels, en del sötare och andra saltare. De äts ofta med cream cheese och olika pålägg.

En kringla i farten

  • Överallt i små stånd på Manhattan säljs pretzels som är hårda, salta kringlor. Många New Yorkbor äter dem som frukost med en kopp kaffe. Ett vanligt tillbehör till pretzels är senap.

Hela världen

  • I New York finns de flesta nationaliteter och religioner representerade. Det har naturligtvis påverkat matkulturen, i staden kan du hitta det mesta av världens mat, från kinesiskt och indiskt till karibiskt och mexikanskt.

Viktig mathögtid

  • Precis som i övriga landet är thanksgiving en av årets viktigaste högtider. Förutom att umgås med familjen har maten stor betydelse. De givna sakerna på bordet är kalkonen, tranbärssåsen och pumpapajen.

Sallad från hotell

  • Klassikern Waldorfsallad skapades på Waldorf hotell i New York vid förra sekelskiftet. Antagligen var det schweizaren Oscar Tshirky som kom på receptet. Salladen innehåller bland annat rotselleri, äpplen, valnötskärnor och grädde.

Källor: ”Klassiker – rätter man minns” av Tomas Tengby och Katja Palmdahl,
www.newyork.se

NUVARANDE Med smak av city
NÄSTA Ge dig hän åt måltidsupplevelsen”