Recept med känslan från Spanien

Typiskt spanska maträtter! Allt från tapas till paella.

Spansk mat – det här gillar spanjorerna:

Små fiskar

  • Boquerones är en sorts ansjovis, som är väldigt typisk för Andalusien. Den äts både kall, inlagd i vinäger med persilja och vitlök (boquerones en vinagre), eller stekta som de är.
  • Små musslor som steks lätt i olivolja med vitlök och persilja (almejas salteadas), är också populära.
  • Friterad fisk, till exempel en tallrik med olika fisksorter (fritura mixta), är typiskt för den spanska kusten.

Tapas

Tapa är en liten miniportion av vilken maträtt som helst, som serveras med dryck. Några vanliga tapas är:

  • Serranoskinka (jamón de serrano)
  • Räkor stekta i vitlök och cayennepeppar (gambas al ajillo)
  • Potatisomelett (tortilla de patatas)
  • Lagrad ost och kryddiga korvar är också vanligt.

Sött till frukost

Den vanligaste frukosten består av:

  •  En bocadillo, som är franskbröd med fyllning.
  • Vanliga pålägg är skinka eller ost, ibland med smör under eller så gnuggas brödet med tomat och sedan ringlas olivolja över innan fyllningen läggs i.
  • Men även sötsaker som muffins (magdalenas) kan ätas på morgonen.

Sommarvin

På sommaren dricker spanjorerna gärna:

  • Tinto de verano. Det är husets röda vin blandat med sockerdricka, en citronbit och is.
  • En annan klassiker är sangria, som är rött vin smaksatt med brandy, likör och massor med frukt.

Kaffe i små glas

Kaffe dricks i små glas. Kaffet är starkt och spanjorerna dricker det med en massa socker eller med en skvätt mjölk (café cortado). Café americano är det som mest påminner om svenskt kaffe.

 

Mer spansk mat hittar du här!