Med kaffekoppen i vårsolen

Jag borde ha lärt mig att jag inte är att lita på i vårsolen…

För den väcker inte bara en längtan att laga mat från grunden.
Den får mig också att vilja släppa allt och bara njuta med en kopp kaffe på trappen hemma. I förra veckan kände jag mig som en förvirrad fluga i vårsolen när jag skulle bjuda grannen på kaffe och fick sådan lust att baka. Grannen är gluten­intolerant så jag köpte glutenfri smördeg och började kavla. Men passade på att mjöla underlaget ordentligt med vetemjöl,
för att inte degen skulle fastna…

Sådana misstag ägnar de sig inte åt i provköket minsann.

Pratade just med vår kock Kristina Valentin, som leder våra matkurser där på helgerna. Hon berättade att den senaste kursen, liksom de tidigare, hade varit så lyckad med massor av matlagning och skratt.

Jag kanske borde gå en. Hur som helst är det skönt att ha ett provkök, och egna kockar, att söka tröst hos. Inte minst för att våren står i full blom där just nu. Fönstren, bänkarna och grytorna är fulla av gröna blad som doftar och smakar av den vår som vi har fyllt det här numret av Allt om Mat med.

Till helgen längtar jag efter den inkokta laxen i vin mat­reportaget (sid 45). Har redan provsmakat avokadomajon och bara måste få mer, med eller utan vin! Lottas pajskal i Köksskolan (sid 79) är helt enkelt bäst. Det är en god och enkel tomat­ och olivpaj, med ett hölje som var så härligt sprött och frasigt. Mums för en matnörd! 