Maya Samuelsson: ”Vin har funnits med i mitt liv sedan barnsben”

Maya Samuelsson är känd från bland annat Nyhetsmorgon i TV4, som utbildare på sommelierutbildningen Vinkällan och som tävlingssommelier. Här berättar hon om drömmen om att göra något som verkligen betyder något, om sin tonårsrevolt då hon valde spriten framför vinet och om hennes livs största förebild.


Fakta 

Namn Maya Samuelsson

Yrke Utbildare på Vinkällan Dryckesutbildingar, pratar vin i TV4 Nyhetsmorgon och är vinskribent för tidningen Mat & Vänner.

Ålder 30 år

Familj mor Britta Samuelsson Hammerby, far Dick Samuelsson, bror Filip Samuelsson. Alla delägare i familjeföretaget Vinkällan.

Bor Lilla Essingen, Stockholm

Inspireras av Människor som har passion och brinner för saker och inte låter sig påverkas av vad man bör tycka.

Berätta om di relation till vin?

– Vin för mig är så mycket, både ett jobb och en hobby. Men även en livsstil. Att tänka på vin som ett sätt att förhöja en matupplevelse, eller bara som i ett glas för sig själv, för att förmedla en njutning istället för som ett berusningsmedel. Vin har funnits med i mitt liv sedan barnsben. Jag var med pappa i en vingård första gången som bara sex månader gammal och som 1,5 år var jag med under min första skörd. Dock var jag nog inte så mycket till hjälp, åt mest upp druvorna. Som 18-åring utbildade jag mig på vår skola till sommelier.

När bestämde du dig för att gå i dina föräldrars fotspår?

– Jag har nog alltid varit intresserad av att ta över vårt familjeföretag, Vinkällan sommelierutbildning. Jag började som 16-åring att hjälpa till med enklare uppgifter som att kopiera pärmar och dylikt. Men heltid och hundra procent dedikerad i företaget har jag varit i cirka fem år nu.

Fanns det någonsin en lust att göra revolt?

– Man skulle kunna säga att jag hade en minirevolt som 18-åring då jag också utbildade mig till bartender, vilket jag sedan jobbade med i åtta år. Så istället för vin var det sprit som gällde. Det var nog så nära jag kom en revolt.

Vad tror du att du skulle ha sysslat med om du inte jobbat med vad du nu gör?

– Jag älskar att lära mig nytt och har under årens gång velat bli så många olika saker. Från författare och polis till veterinär och advokat. Det enda jag i dagsläget känner att jag saknar i mitt jobb är att göra något som verkligen betyder något. Förstå mig rätt, jag älskar att lära folk om vin men att få hjälpa någon som har det svårt, är skadad eller guida ungdomar som hamnat fel, som läkare, socionom, eller liknande hade varit mycket givande.

Maya blommig

Varför tävlar du i sommellerie?

– Av tre anledningar; för att hela tiden tvinga mig själv att lära mig mer och utvecklas både vinmässing och på ett personligt plan, för att kunna inspirera och coacha våra elever som vill börja tävla och för att jag är en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna och älskar att tävla i typ allt.

Vem är din största förebild?

– Min pappa Dick Samuelsson. Han har lärt mig nästan allt jag kan. Hur mycket jag än pluggar så kommer jag inte i närheten av hans kunskap. Om jag kör fast i något krångligt som jag inte förstår kan jag alltid fråga honom och han kan då på ett enkelt sätt förklara hur det står till. Han kallas hos oss på företaget för ”Facit”. Men det finaste av allt, och anledningen till att han är min förebild, är att han trots sin kunskap är en av de mest ödmjuka personer jag känner. Det är tyvärr inte alltid jättevanligt i den här branschen.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Ska jag vara ärlig så pluggar jag ofta något. Jag älskar att lära mig nya saker, vad det än är. Träning, musik och resa är också stora passioner, så man hittar mig väldigt sällan hemma i soffan.

maya

Har du någonsin känt av svårigheter på grund av att du är kvinna i en mansdominerad bransch? 

– Om man tittar på vår utbildning är det idag fler tjejer som utbildar sig till sommelierer än män. Tittar vi på det senaste SM så var det fler tjejer än killar. Så frågan är om det – i Sverige – kommer att vara en mansdominerad bransch om några år? Jag har faktiskt aldrig stött på några problem, det betyder i och för sig inte att de inte finns. För mig har det snarare varit tvärtom. Eftersom det är och har varit en mansdominerad bransch så sticker du som tjej ut vilket ibland kan vara till din fördel.

Vad drömmer du om?

– Att vi någon gång i framtiden kan ha ett samhälle där Systembolaget finns kvar som en alternativ butik men att marknaden är öppen för mindre producenter att ha en större chans att kunna etablera sig. Framförallt för att hjälpa våra små svenska lokala producenter, såsom mikrobryggerier och vingårdar som idag får kämpa så hårt för att kunna överleva.

Text: Sarah Djerf