GÖTEBORG. Tv-kocken Marcus Aujalay är helt omutlig. Ingenting kan få honom att avslöja innehållet i Sveriges hemligaste matkasse. Fisk, fågel eller kanske ett kålhuvud. Det vet bara Marcus, fram till i morgon bitti när Årets Kock 2009 drar i gång i Göteborg.

Sex supertaggade finalister i Årets Kock väntar med viss bävan på innehållet i Marcus Aujalays matkasse. Beskedet får de först 45 minuter innan tävlingen startar i Lisebergshallen i Göteborg.
– Det kan säkert bli en del förvånade miner, som förra året när siklöja var den hemliga huvudingrediensen, berättar Marcus.
– Ingen av finalisterna hade någonsin lagat till siklöja. Men jag tycker det var en bra ingrediens eftersom man normalt sett bara tar tillvara löjrommen och slänger själva fisken. Ett onödigt slöseri.

Säsongens råvaror

Så nu har du hittat en ny bortglömd råvara, som årets finalister ska ta sig an?
– Försök inte… det enda jag kan avslöja är att jag har valt säsongens råvaror.
Är ditt jobb att sätta ihop en råvarukorg som är så svår som möjligt att göra något vettigt av?
– Nej, men det ska inte vara de mest självklara ingredienserna.

Laga en huvudrätt

Förutom att laga en modern, elegant rätt på råvarorna i den hemliga matkassen ska finalisterna i Årets Kock hinna med ytterligare en tävlingsuppgift. De ska laga en huvudrätt på sej, blåmusslor och råräkor. Men den har de haft god tid på sig att komponera och öva på.

Har vunnit många priser

Namn: Marcus Aujalay
Ålder: 37 år.
Yrke: Kock.
Gör: Driver Winterviken i Stockholm tillsammans med hustrun Erika Aujalay och Fjällpuben i Åre tillsammans med Melker Andersson.
Meriter: Årets Kock 2004, Årets Viltkock, Årets Gröna kock.