När vi tänker på vilken mat som är mest hälsosam för oss - då tänker vi på frukt och grönt. Det gröna är något vi alltmer hoppas kan hålla sjukdomar på avstånd.

En ny undersökning från USA visar att 89 procent håller med om att vissa livsmedel har fördelar, utöver grundläggande näringslära. De tillfrågade trodde att vissa livsmedel  kan minska risken för sjukdom eller andra hälsoproblem. Den siffran är  en betydande ökning från knappt två år sedan.
– Konsumenternas medvetenhet om många livsmedel och hälsarelationer har nått "all time high", säger Elizabeth Rahavi, biträdande direktör på Wellness på International Food Information Council (IFIC) till ausfoodnews.com.

Konsumenterna i undersökningen ansåg att frukt och grönt toppade listan över vad de ansåg vara den mest hälsosamma maten.  Därefter kom fisk och fiskolja, skaldjur, mejeriprodukter (inklusive mjölk och yoghurt), kött och fjäderfä och på femte plats kom örter och kryddor.
Men utöver deras intresse för enskilda livsmedel, visar forskningen att människor i allt högre grad kopplar ihop dessa livsmedel  och deras komponenter med specifika hälsomässiga fördelar såsom:

  • Kalcium och vitamin D för starka ben.
  • Fullkorn för minskad risk för hjärtsjukdom.
  • Antioxidanter för skydd mot de skador de fria radikaler kan ge.
  • Probiotika för matsmältning och immunhälsa .
  • Omega-3 fettsyror för kognitiv utveckling, särskilt hos barn.

Undersökningen visar alltså att konsumenterna tror att mat kan ha en rad fördelar: 89 procent tror på bättre hjärthälsa, 83 procent tror på sund tillväxt och utveckling hos barn, 82 procent tror på bättre fysisk energi eller uthållighet och att mat kan upprätthålla allmän hälso-och friskvård.

Källa:ausfoodnews.com

NUVARANDE Maten vi tror kan hålla oss friska
NÄSTA Grilla det som finns hemma