1. Sparris

Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Koka sparris grundrecept
I soppa, på grillen – vi förstod aldrig grejen (den var ju besk?) Nu äter vi den mer än gärna med hollandaise, eller precis som den är.
LÄS OCKSÅ: Så kokar du och steker sparris
2. Oliver
När gick oliver från äckliga till världens bästa snacks?
Recept: Smått och gott med oliver
3. Kaffe
Som små förstod vi däremot inte alls varför alla vuxnas ”tjat” om att de ”behövde” en kopp kaffe. (Men om jag inte får mitt morgonkaffe nu för tiden känns dagen förstörd.)
Recept: Kaffe Karlsson
4. Illaluktande ostar
Då var det enda vi kunde tänka på den vedervärdiga doften. Nu förundras vi över att något som luktar ladugård och gammal skosula kan vara så ofantligt gott. Speciellt ihop med vin!
LÄS OCKSÅ: 3 tips på ostbrickor – med passande vin
5. Havregrynsgröt

Foto: Thinkstock
Recept på rostad havregrynsgröt.
Som barn kändes havregrynsgröten tråkig, som vuxna förstår vi inte hur man kan äta en och godare (och bättre) frukost än havregrynsgröt. Mums!
Recept: Godaste havregrynsgröten – extra lyxig och god men ändå lika nyttig
7. Brysselkål

Foto: Ulrika Pousette
Citronstekt brysselkål
Vi åt pliktskyldigt ett litet brysselkål från julbordet, men förstod aldrig grejen med de beska små bollarna. Nu har vi däremot förstått att de är fullproppade med vitaminer och roffar därför åt oss så mycket brysselkål vi kan.
Recept: Brysselkål med syrligt äpple och russin
8. Svamp

Foto: Susanne Almers
Konsistensen på svamp förstår vi oss faktiskt fortfarande inte på. (Vem kom egentligen på att man kan skulle äta de där lena, hala, och ibland till och med lite slemmiga, svamparna?) Det vi däremot förstått är att smaken är fullkomligt gudomlig.)
Recept: Skummig kantarell och äppelsoppa
9. Sill

Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Sill med västerbottensost.
Då kändes sill likvärdigt med snor: slemmigt, salt och äckligt. Nu är det vår absoluta favorit på julbordet.
Recept: Sill med västerbottensost.
10. Löskokta ägg

Foto: Ulf Svensson
Recept på ägg benedict.
”Varför vill någon äta ett dallrande ägg?” Undrade kanske du som barn. ”För att det är supersmarrigt” svarar ditt vuxna jag.
11. Avokado
Vi minns inte varför vi inte gillade avokado. Avokadon är ju mest bara len och mjuk. En mysig frukt helt enkelt.
Recept: Ceviche med lax och avokado
12. Sallad

Foto: Anna Kern
Recept på bovete-tabbouleh med skördegrönt och örter.
Som barn låg alltid några ledsna tomatskivorna kvar längst på tallriken. Nu äter vi gärna en matig sallad både till lunch och middag.
Recept: Tabbouleh – härligt persiljedoftande tomatsallad
13. Mörk choklad
Mörk choklad är visserligen godare nu än när vi var små, men ärligt talat så föredrar vi faktiskt fortfarande vanlig mjölkchoklad.