Vissa maträtter kunde vi för allt i världen inte förstå oss på när vi var yngre. De hade konstig konsistens, smak eller märklig lukt. Nu, ett antal år senare, är vi helt och hållet omvända. Här är maten vi inte klarade av som små, men som nu känns som rena rama himmelriket.

1.  Sparris

Koka sparris grundrecept Receptbild - Allt om Mat

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Koka sparris grundrecept

I soppa, på grillen – vi förstod aldrig grejen (den var ju besk?) Nu äter vi den mer än gärna med hollandaise, eller precis som den är.

LÄS OCKSÅ: Så kokar du och steker sparris 

 

2. Oliver

Citrusmarinerade-oliver

När gick oliver från äckliga till världens bästa snacks?

Recept: Citronmarinerade oliver

 

3. Kaffe

Som små förstod vi däremot inte alls varför alla vuxnas ”tjat” om att de ”behövde” en kopp kaffe. (Men om jag inte får mitt morgonkaffe nu för tiden känns dagen förstörd.)

Recept: Kaffe Karlsson

 

4. Illaluktande ostar

champagne-ost

Då var det enda vi kunde tänka på den vedervärdiga doften. Nu förundras vi över att något som luktar ladugård och gammal skosula kan vara så ofantligt gott. Speciellt ihop med vin!

LÄS OCKSÅ: 3 tips på ostbrickor – med passande vin

 

5. Havregrynsgröt

Recept på rostad havregrynsgröt.

Foto: Thinkstock

Recept på rostad havregrynsgröt.

Som barn kändes havregrynsgröten tråkig, som vuxna förstår vi inte hur man kan äta en och godare (och bättre) frukost än havregrynsgröt. Mums!

Recept: Godaste havregrynsgröten – extra lyxig och god men ändå lika nyttig

 

7. Brysselkål

Citronstekt brysselkål Receptbild - Allt om Mat

Foto: Ulrika Pousette

Citronstekt brysselkål

Vi åt pliktskyldigt ett litet brysselkål från julbordet, men förstod aldrig grejen med de beska små bollarna. Nu har vi däremot förstått att de är fullproppade med vitaminer och roffar därför åt oss så mycket brysselkål vi kan.

Recept: Apelsinbräserad brysselkål med feta och pinjenötter

 

8. Svamp

Svamptoast Receptbild - Allt om Mat

Foto: Susanne Almers

Svamptoast.

Konsistensen på svamp förstår vi oss faktiskt fortfarande inte på. (Vem kom egentligen på att man kan skulle äta de där lena, hala, och ibland till och med lite slemmiga, svamparna?) Det vi däremot förstått är att smaken är fullkomligt gudomlig.)

Recept: Skummig kantarell och äppelsoppa

 

9. Sill

Recept på sill med västerbottensost.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Sill med västerbottensost.

Då kändes sill likvärdigt med snor: slemmigt, salt och äckligt. Nu är det vår absoluta favorit på julbordet.

Recept: Sill med västerbottensost.

 

10. Löskokta ägg

Ägg Benedict Receptbild - Allt om Mat

Foto: Ulf Svensson

Recept på ägg benedict.

”Varför vill någon äta ett dallrande ägg?” Undrade kanske du som barn. ”För att det är supersmarrigt” svarar ditt vuxna jag.

Recept: Ägg Benedict

 

11. Avokado

Avokado

Vi minns inte varför vi inte gillade avokado. Avokadon är ju mest bara len och mjuk. En mysig frukt helt enkelt.

Recept: Ceviche med lax och avokado

 

12. Sallad

Recept på bovete-tabbouleh med skördegrönt och örter.

Foto: Anna Kern

Recept på bovete-tabbouleh med skördegrönt och örter.

Som barn låg alltid några ledsna tomatskivorna kvar längst på tallriken. Nu äter vi gärna en matig sallad både till lunch och middag.

Recept: Tabbouleh – härligt persiljedoftande tomatsallad

 

13. Mörk choklad

Mörk choklad är visserligen godare nu än när vi var små, men ärligt talat så föredrar vi faktiskt fortfarande vanlig mjölkchoklad.

Recept: Chokladfondant

Du vill inte heller missa: 80-talsmaten vi minns och vill ha mer av

NUVARANDE Maten vi ogillade när vi var små – men som vi inte kan få nog av som vuxna
NÄSTA Älskar du också ost? Här är den vetenskapliga förklaringen