Maten som smakar Korsika

Njut av en korsikansk måltid med smak av både Frankrike och Italien. Rätta vinerna till är valda av vinexperten Gunilla Hultgren Karell.

Det här är typiskt Korsika

Italienskt och franskt

  • Även om Korsika tillhör Frankrike påminner maten ofta mer om italiensk mat. Charkuterierna kan till exempel ha italienska namn men med korsikansk stavning. Grundstenarna i det korsikanska köket är olivolja, grönsaker, ost och tomatsås.

Mat från får

  • På Korsika har bönderna mycket får och getter som boskap. Från dessa får man både ostar och kött. Den mest kända och använda osten är brocciu, en färsk ost, som tillverkas på mjölk från får eller getter.

Kryddor

  • Basilika, fänkål, enbär, lagerblad, salvia, timjan och rosmarin är vanliga kryddor men även de ovanligare myrten och kattmynta används på Korsika. Den varierande växtligheten på öns berg och kullar gör att honungen som tillverkas får en unik smak.

Kastanjeland

  • Kastanjeträden står tätt på Korsika. Det korsikanska grisköttet sägs få sin utsökta smak på grund av att grisarna strövar fritt och äter kastanjer och ollon. Ölet Piestra görs på kastanjenötter.

Mest kött från gris

  • På Korsika äts mest griskött, det finns få kor. Fläskköttet röks ofta eller används till kryddig salami. Prisutu, torkad och rökt skinka är en specialitet bland charkuterierna. Vildsvins-kött är också vanligt, av det lagas mustiga grytor. I bergen äts inte mycket fisk men på norra och södra kusten äts grillad fisk eller bouillabaisse.

Ost efter maten

  • Efter maten äts ofta en stark ost tillsammans med fikonmarmelad. Andra vanliga efterrätter är en ostkaka gjord på fårmjölk, citron och grappa, eller en kastanjekaka.

Här är recepten

Sallad Capo Rosso

Fläskkotlett i gryta

Bärtartlette La Villa

Vinerna finns i bildespelet ovan.

NUVARANDE Maten som smakar Korsika
NÄSTA Nu kan du få champagnefrukost på Grand Hotel