Maten som kan lindra din förkylning

En förkylning är svår att skydda sig mot. Till skillnad mot influensa går det heller inte att vaccinera sig. Här har vi ändå samlat några huskurer och knep att ta till när du blivit förkyld!

Varje vuxen har i genomsnitt 2-3 kraftiga förkylningar varje år – och barn drabbas tre gånger så ofta. Med rätt kryddor i maten blir vintern inte bara smakrik och god, man kan också hålla sig friskare!

Här är maten som kan lindra din förkylning

 

Chocka med citrus

C-vitaminer spelar en viktig roll i vårt immunförsvar. De kan inte förebygga förkylning, men det finns stöd för att stora doser C-vitamin kan lindra och förkorta sjukdomsförloppet vid förkylning.

Enbär

Plocka enbär på skogspromenaden. Ta de blåsvarta bären, de som är blå- gröna är inte mogna. Den starka kådaaktiga smaken passar fint till grytor, soppor och vilt. Enbär innehåller bakteriedödande eteriska oljor, så de skyddar mot förkylning och främjar matsmältningen.

Enbär mot förkylning

Frossa i lök

Bra att äta när man får en första känning av förkylning. Lök hjälper till att läka vid inflammation i hals och näsa. En gammal kur mot förkylning är att sjuda lök i vatten, söta med lite honung och dricka under dagen. Vitlök och annan lök innehåller svavelhaltiga ämnen, C-vitamin samt flavonoider. Dessa ämnen förstärker varandra i löken och kan tillsammans motverka infektioner av bakterier, svampar och virus.

Drick, drick, drick

Rikligt med vätska hjälper dig att orka med förkylningen. För att lindra hosta med tjockt slem ska man dricka mycket varm eller ljummen dryck, det lindrar minst lika bra som hostmedicin. Men hoppa över mjölken i teet – mjölk är nämligen slembildande!

Förkyld - drick te med citron

Rödvin och druvor

Reservatol är en flavonoid som sitter i färgdruvans skal. Det har en anti-inflammatorisk effekt som verkar på liknande sätt som acetylsalisylsyran som finns i vissa värktabletter.

Ingefära

Rena universalmedicinen som är en fantastisk smaksättare och en traditionell huskur vid förkylning. Ingefära stimulerar cirkulationen, stärker immunförsvaret, håller kroppen varm och är en utmärkt första hjälpen vid förkylning.

Så enkelt gör du en ingefärsshot

Honung

Traditionellt använts för att lindra förkylningsbesvär. Lenar skönt vid ont i halsen. (OBS! Ge aldrig honung till barn under 1 års ålder, då sporer från en viss typ av bakterier kan växa ut i tarmen hos spädbarn och orsaka en allvarlig sjukdom. Äldre barn och vuxna har byggt upp ett naturligt försvar mot detta)

Chili

Med alla sina C-vitaminer är chili en ypperlig krydda när det blir kallt ute. Chili är också värmande och bra för blodcirkulationen. Lite chili i ingefärsteet gör susen om man håller på att bli sjuk.

Linfrö

Linfrö innehåller Omega 3, som visat sig ha positiva effekter för astmapacienter. Linfrön innehåller även en del magnesium som verkar avslappnande på luftrören och gör det lättare att andas.

Linfrö mot förkylning

Timjan

Har använts i Norden i tusentals år mot en rad åkommor. Man sa förr att den ”fördriver melankoli och svårmod”, inte dumt i mörka Norden. Timjan är också bra för matsmältningen, vid förkylning, den värmer kroppen och hjälper vid spänningshuvudvärk.

Mynta

Mynta är en riktig näringsbomb, full av C-vitamin, folsyra, järn och magnesium. Jämfört med superbäret blåbär, till exempel, innehåller mynta fyra gånger så mycket C-vitamin, mer än dubbelt så mycket fibrer och cirka tio gånger så mycket järn och magnesium.

Rosmarin

En värmande ört rik på antioxidanter som hjälper oss att hålla oss varma. Det sägs också att rosmarin är bra för koncentration och fokus, bra för magen – så man håller sig alert och glad. En kopp rosmarinte på morgonen är en bra start på dagen.

Influensa? Kontakta alltid sjukvården om du är allvarligt sjuk.


Källa: läkaren Helena Nybloms ”Supermat”, örtexpert Lisen Sundgren samt vårdguiden.se.

 

 

Vill du ha fler tips på hur du blir frisk från förkylning snabbt? I ToppHälsas artikel ger både läkare och naturläkaren sina bästa knep!

 

I recepten nedan har vi valt ut en handfull läkande örter som håller förkylningar borta. ”Låt medicinen vara din mat och maten din medicin”, som Hippokrates lär ha sagt.

Recept som kan lindra förkylning

 

NUVARANDE Maten som kan lindra din förkylning
NÄSTA Spöklika tårtor till Halloween