Ung eller gammal – du väljer själv. Kocken Cathrine Schück, 51, lär dig att skilja mellan den mat som gör dig yngre och den som gör dig trött och gammal.

– Dålig mat får kroppen att slagga igen och bli gammal i förtid, säger kocken och kostrådgivaren Cathrine Schück. I nya boken ”Ät dig yngre” visar hon hur du kan påverka ditt åldrande – genom att äta rätt.
Cathrine Schück är kocken och matskribenten som lärde känna franske matgurun Michel Montignac och själv la om sin kost. I dag föreläser hon och skriver om mat som får oss att må bättre. Mat som dessutom kan föryngra kroppen.
– Nyttig mat hjälper kroppens cellförnyelse, mag- och tarmsystemet och ämnesomsättningen.

Du blir pigg av bra råvaror

Äter du lågglykemiskt (GI) håller du blodsockret i schack och kroppen producerar mindre insulin, det hormon som reglerar blodsockret – och skyndar på åldrandet. Vissa råvaror, som tomater och mangold, skyddar mot fria radikaler – som gör oss gamla i förtid. Andra innehåller svavel som är ett skönhetsmineral och vitamin E, den så kallade ungdomsvitaminen.
– Äter du bra råvaror blir du piggare, friskare och smalare. Det syns tydligt om en människa äter rätt och det är aldrig för sent att börja.

 

NUVARANDE Maten som gör dig yngre
NÄSTA Läckra efterrätter till Valborg