Ung eller gammal – du väljer själv. Kocken Cathrine Schück, 51, lär dig att skilja mellan den mat som gör dig yngre och den som gör dig trött och gammal.

– Dålig mat får kroppen att slagga igen och bli gammal i förtid, säger kocken och kostrådgivaren Cathrine Schück. I nya boken ”Ät dig yngre” visar hon hur du kan påverka ditt åldrande – genom att äta rätt.
Cathrine Schück är kocken och matskribenten som lärde känna franske matgurun Michel Montignac och själv la om sin kost. I dag föreläser hon och skriver om mat som får oss att må bättre. Mat som dessutom kan föryngra kroppen.
– Nyttig mat hjälper kroppens cellförnyelse, mag- och tarmsystemet och ämnesomsättningen.

Du blir pigg av bra råvaror

Äter du lågglykemiskt (GI) håller du blodsockret i schack och kroppen producerar mindre insulin, det hormon som reglerar blodsockret – och skyndar på åldrandet. Vissa råvaror, som tomater och mangold, skyddar mot fria radikaler – som gör oss gamla i förtid. Andra innehåller svavel som är ett skönhetsmineral och vitamin E, den så kallade ungdomsvitaminen.
– Äter du bra råvaror blir du piggare, friskare och smalare. Det syns tydligt om en människa äter rätt och det är aldrig för sent att börja.